ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Χρήση πυρηνικών «μόνο αν απειληθούμε»- Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ

22:43 - 22 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Ρωσία: Χρήση πυρηνικών «μόνο αν απειληθούμε»- Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση πυρηνικών όπλων άφησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γινόταν «μόνο εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της».

Όπως είπε σύμφωνα με το TASS, ο στόχος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι η κατάληψη της χώρας.

Ο Πεσκόφ επέμεινε πως «κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο μερικές ημέρες και η εκστρατεία εξελίσσεται βάσει σχεδίου. 

Ανησυχούν για τα πυρηνικά οι ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενόψει του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν ρωτήθηκε για το πώς αξιολογεί τη ρωσική πυρηνική απειλή και σχολίασε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αυτός που προκάλεσε το θέμα με την αναφορά του στην αρχή της σύγκρουσης. 

Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε, και ότι οι Αμερικανοί το παίρνουν όσο πιο σοβαρά γίνεται. Δεν έχουν αλλάξει βέβαια τη δική τους κατάσταση συναγερμού διευκρίνισε, αλλά πρόσθεσε ότι παρακολουθούν συνεχώς το θέμα και θα το συζητήσουν με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Επίσης, εκτίμησε ότι ο πόλεμος δε θα τελειώσει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, και ο στόχος των συμμάχων είναι να μείνουν ενωμένοι και να στείλουν το μήνυμα ότι θα παραμείνουν ενωμένοι όσο καιρό χρειαστεί. Η Ρωσία, υπογράμμισε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, είχε τρεις στόχους: Να υποτάξει την Ουκρανία, να ενισχύσει τη διεθνή της θέση, και να διχάσει τη Δύση. «Έχει αποτύχει και στα τρία» τόνισε.

Έρχονται νέες κυρώσεις

Πάντως, ο Σάλιβαν προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους, καθώς και ισχυροποίηση των υπαρχουσών.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν, που αναχωρεί αύριο Τετάρτη (23/3) για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους ηγέτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. θα εξετάσει με τους συμμάχους πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα μιλήσει ο Ζελένσκι

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Νικιφόροφ είπε ότι ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες και ενδέχεται να συμμετάσχει στη συνέχεια και στις συνομιλίες.

«Θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών να ακούσουν απευθείας τον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλά για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός λαός λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας» ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι χώρες μέλη που παρέχουν «σημαντική ποσότητα βασικού στρατιωτικού εξοπλισμού» στο Κίεβο θα εξετάσουν «τι άλλο μπορούν να κάνουν για να εντείνουν» τη στήριξή τους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:05 - 23 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.