ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν: Ιερή δέσμευση η υπεράσπιση των εδαφών του ΝΑΤΟ

17:26 - 26 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Μπάιντεν: Ιερή δέσμευση η υπεράσπιση των εδαφών του ΝΑΤΟ
«Ιερή δέσμευση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους.

«Θεωρούμε το άρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι' αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στη Βαρσοβία, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «δεν έχει καταφέρει να το πράξει».

«Η ικανότητα της Αμερικής να ανταποκριθεί στο ρόλο της σε άλλα μέρη του κόσμου βασίζεται σε μια ενωμένη Ευρώπη, μια ασφαλή Ευρώπη. Έχουμε μάθει από τη θλιβερή εμπειρία σε δύο παγκόσμιους πολέμους, όταν μείναμε έξω και δεν αναμειχθήκαμε στη σταθερότητα της Ευρώπης, αυτό πάντα γυρίζει πίσω και στοιχειώνει εμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Έτσι, λέω εδώ και πολύ καιρό, ως γερουσιαστής που επισκέφθηκα εδώ, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ως αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια, τώρα ως πρόεδρος, ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα συμφέροντά μας. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο».

{https://twitter.com/POTUS/status/1507715195375869953}

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία», υπογράμμισε.

Συνάντηση με Κουλέμπα

«Η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της συνεργασίας τους στον τομέα της άμυνας», δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος συνάντησε στην Βαρσοβία τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πως θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι με τους Ουκρανούς υπουργούς συζήτησαν μεταξύ άλλων  για τη σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

{https://twitter.com/POTUS/status/1507719879213867009}

Για «επιφυλακτική αισιοδοξία» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοβ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε στον Κουλέμπα και τον ίδιο πως «η Ουκρανία έχει εμπνεύσει ολόκληρο τον κόσμο». Ο Ουκρανός υπουργός πρόσθεσε: «Ενθαρρυντικό. Ζούμε σε μια εποχή Ουκρανοκεντρισμού, αλλά σε αμοιβαία πάλη με έναν κοινό εχθρό».

{https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1507722123556671496}

Τελευταία τροποποίηση στις 17:34 - 26 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.