ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Εξαιρετικά ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις του πολέμου

16:29 - 31 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Εξαιρετικά ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις του πολέμου
Παρά τη μείωση της έκθεσής της στη Ρωσία, η Κύπρος είναι «εξαιρετικά ευάλωτη» στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κοντά στο 2% φέτος, από 5,5% το 2021, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, των κυρώσεων και του αρνητικού σοκ από το αυξημένο κόστος σε ενέργεια και τρόφιμα, εκτιμά το ΔΝΤ.

«Πάντως, το άμεσο πλήγμα για τον χρηματοοικονομικό τομέα από τις κυρώσεις προβλέπεται περιορισμένο, με δεδομένο ότι η έκθεση στη Ρωσία έχει μειωθεί μετά την οικονομική κρίση και ακόμα περισσότερο έπειτα από την διακοπή της λειτουργίας της RCB Bank», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

«Ο προϋπολογισμός του 2022 παρέχει επαρκή δημοσιονομική στήριξη στο βασικό σενάριο. Αλλά μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη διακριτική υποστήριξη εάν ο αντίκτυπος του σοκ είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν», αναφέρει το ΔΝΤ και συμπληρώνει: «Η παραγωγή και η απασχόληση επέστρεψαν στα προ κορονοϊού επίπεδα το 2021, αλλά ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει πλήρως, και ο κλάδος είναι ιδιαίτερα εξαρτημένος σε αφίξεις από τη Ρωσία που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.