ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ «στοκάρει» εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρηνικών απειλών

16:57 - 01 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Η ΕΕ «στοκάρει» εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρηνικών απειλών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επιχείρηση συγκέντρωσης αποθεμάτων για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι χημικών, πυρηνικών και βιολογικών απειλών εν μέσω ανησυχιών για την τροπή που μπορεί να λάβει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ και άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η διαδικασία αποθήκευσης προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, πιθανώς μερικούς μήνες, και αποσκοπεί στην επέκταση των αποθεμάτων που είναι διαθέσιμα στον πληθυσμό της ΕΕ και στις χώρες-εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Οι προμήθειες θα περιλαμβάνουν επίσης εξοπλισμό απολύμανσης, γάντια, μάσκες και άλλο υλικό για χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική άμυνα (CBRN), δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανησυχία που έχει δημιουργήσει η διαμάχη στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο έγγραφα από δύο συναντήσεις των Ευρωπαίων ειδικών για την υγεία, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Μάρτιο. Κατά τις συναντήσεις αυτές, η Γαλλία -η οποία έχει την προεδρία της Ευρώπης αυτή την περίοδο- ζήτησε να καταρτιστεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διανομή χαπιών ιωδιούχου καλίου, το οποίο βοηθά όσους έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.

Αποθέματα

Περίπου 20 κράτη-μέλη της ΕΕ διαθέτουν ήδη αποθέματα χαπιών ιωδίου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινοποιήθηκε στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας στις 16 Μαρτίου. Πολλά από αυτά τα εθνικά αποθέματα προϋπήρχαν της κρίσης της Ουκρανίας.

Η Λιθουανία, για παράδειγμα, έχει διανείμει χάπια ιωδίου από πέρυσι ως προληπτικό μέτρο μετά το άνοιγμα του πυρηνικού σταθμού Astravets στη γειτονική Λευκορωσία. Επέκτεινε την πρακτική τον περασμένο μήνα για να εξασφαλίσει πλήρη κάλυψη του επιλέξιμου πληθυσμού.

Αντίστοιχα, η Σουηδία έχει εδώ και δεκαετίες αποθέματα σε χάπια ιωδιούχου καλίου. Τα χάπια αυτά συνήθως μοιράζονται σε κατοίκους περιοχών σε απόσταση έως 100 χιλιόμετρα από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:22 - 01 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.