ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές-Γαλλία: Μακρόν εναντίον Λεπέν- Τα δεδομένα ενόψει του β' γύρου

07:55 - 11 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Εκλογές-Γαλλία: Μακρόν εναντίον Λεπέν- Τα δεδομένα ενόψει του β' γύρου
Ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε επίσης καλό ποσοστό και η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή στον β' γύρο στις 24 Απριλίου.

Ο Μακρόν κέρδισε το 27,6% των ψήφων και η Λεπέν το 23,4%. Τρίτος ήρθε ο Αριστερός υποψήφιος Μελανσόν με ποσοστό 21,9%.

Ο ακροδεξιός Ζεμούρ πήρε 7% και η Πεκρές των Ρεπουμπλικανών 4,8%.

Ακόμη πιο χαμηλά η Αν Ινταλγκό των Σοσιαλιστών, νυν δήμαρχος Παρισιού, η οποία παίρνει κάτω από το 2% των ψήφων.

Μακρόν: Να μην κερδίσει η ακροδεξιά

Στις δηλώσεις του μετά το προβάδισμα στον α' γύρο, ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να μη... χαλαρώνουν και τόνισε πως θα υπάρξει σκληρή μάχη στον β' γύρο.

Ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν για να μην πάρει η ακροδεξιά την εξουσία.

«Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν».

«Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μου για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας -σε Γαλλία και Ευρώπη- που υπερασπίστηκα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά και τόνισε θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν άλλουν υποψηφίους, να τον ψηφίσουν.

Λεπέν: Θα θεραπεύσουμε τους διχασμούς στη Γαλλία 

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους Γάλλους να «συγκεντρωθούν» γύρω από ένα «μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο» και να «υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή».

«Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η κ. Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας», να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει «κοινωνικό χάσμα», στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το σκηνικό ενόψει του β’ γύρου

Η εκστρατεία για τον β’ γύρο των εκλογών ξεκινά αύριο και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αποφασίσει να ψηφίσει στις 24 Απριλίου το 47% περίπου των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν είτε τον Εμανουέλ Μακρόν είτε τη Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο.

Προς το παρόν μόνο ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος συγκεντρώνει 7-8%, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λεπέν.

Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εκτός από έναν, από τους κεντροδεξιούς έως τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, κάλεσαν ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν - αλλά όλοι συγκεντρώνουν ποσοστό λιγότερο από 7%.

Ρυθμιστής είναι ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου 20%. Στις πρώτες δηλώσεις του δεν υποστήριξε μεν ευθέως τον Μακρόν, ωστόσο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν υπέρ της Λεπέν. Το πόσοι από τους ψηφοφόρους του θα προτιμήσουν την αποχή αντί της ψήφου στον Μακρόν, θεωρείται κρίσιμος παράγοντας.

Δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου με 51% των ψήφων.

Το 2017, όταν ο Μακρόν αντιμετώπισε ξανά τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο, κέρδισε το 66,1% των ψήφων.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Ipsos, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επικρατήσει στον β' γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας 54% έναντι 46% της Λεπέν, σύμφωνα με εκτίμηση της Ipsos.

Αν ο δεύτερος γύρος γινόταν την επόμενη Κυριακή, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα έδιναν την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με έρευνα της OpinionWay.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:15 - 11 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.