ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: «Εκτοξεύτηκε» στο 8,5% ο πληθωρισμός-Στο υψηλότερο επίπεδο απ'το 1981

16:01 - 12 Απρ 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: «Εκτοξεύτηκε» στο 8,5% ο πληθωρισμός-Στο υψηλότερο επίπεδο απ'το 1981
Στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Ρίγκαν διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (12/4).

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός «εκτινάχθηκε» στο 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε μη προσαρμοσμένη βάση, πάνω από ακόμη και την ήδη αυξημένη εκτίμηση του Dow Jones για 8,4%.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν αυξήσεις τιμών που δεν παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ από τις ημέρες στασιμοπληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Τα τρόφιμα αυξήθηκαν 1% σε μηνιαία βάση και 8,8% σε ετήσια. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 11% και 32% αντίστοιχα, ενώ το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκε άλλο 0,5% τον μήνα, φτάνοντας στο 5% ετησίως.

Παρά τις αυξήσεις, οι αγορές αντέδρασαν θετικά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν.

Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει μέχρι το υπόλοιπο του έτους και το 2023.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.