ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια οικονομία: Μήνυμα ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης

19:03 - 14 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Παγκόσμια οικονομία: Μήνυμα ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης
Νέα μείωση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το 2022 και το 2023, σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη, προανήγγειλε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με βασικό «αγκάθι» τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συσσωρεύοντας πίεση στις ήδη εύθραυστες οικονομίες.

Το ΔΝΤ αναμένεται να υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης για 143 οικονομίες που αντιπροσωπεύουν το 86% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, «αν και οι περισσότερες χώρες θα διατηρήσουν το θετικό τους πρόσημο», ξεκαθάρισε η Γκεοργκίεβα. Σημειώνεται ότι οι νέες προβλέψεις της ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η Γκεοργκίεβα δεν έδωσε συγκεκριμένο στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά έχει δηλώσει ότι θα είναι χαμηλότερη από το 4,4% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο, ποσοστό που έχει ήδη μειωθεί κατά 0,5% από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου, λόγω των παρατεταμένων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία είχε προειδοποιήσει ήδη για μια πιθανή υποβάθμιση, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «δημιουργεί συνθήκες σοκ σε όλο τον κόσμο» και προκαλεί τεράστια οπισθοδρόμηση σε χώρες που αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία της COVID-19, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αντικατοπτρίζουν «μια παγκόσμια τάξη που έχει επηρεαστεί σοβαρά», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters, προειδοποιώντας για μια μεγάλη νέα απειλή, τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ, με διαφορετικά εμπορικά και τεχνολογικά πρότυπα και συστήματα πληρωμών.

«Χωρίς επείγουσα, συντονισμένη δράση για την ενίσχυση των προμηθειών τροφίμων, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν περισσότερη πείνα, φτώχεια και κοινωνική αναταραχή», σημείωσε η Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε: «Ήταν επίσης επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα με τη διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής, αλλά και η παραγωγή εμβολίων που διαδόθηκε σε περιφερειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός, που αποτελεί πλέον «ξεκάθαρο κίνδυνο» για πολλές οικονομίες, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:08 - 14 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.