ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ifo: Οι γερμανικές μεταρρυθμίσεις επιδεινώνουν την «μάστιγα» της ημιαπασχόλησης

10:27 - 21 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Ifo: Οι γερμανικές μεταρρυθμίσεις επιδεινώνουν την «μάστιγα» της ημιαπασχόλησης
Μεταρρυθμίσεις για μίνι και μεσαίες θέσεις εργασίας (mini- and midi-jobs) σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, οι οποίες σύμφωνα με νέους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ifo θα επιδεινώσουν την «παγίδα» της μερικής απασχόλησης, που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες ως πηγή δεύτερου εισοδήματος στα νοικοκυριά.

«Παρ’ όλο που οι μεταρρυθμίσεις θα είχαν θετικό αντίκτυπο συνολικά στην αγορά εργασίας, οι άνδρες είναι κυρίως αυτοί που θα αύξαναν τις ώρες εργασίας τους. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, θα μείωναν τις ώρες εργασίας τους και θα εργάζονταν με μερική απασχόληση ακόμη πιο συχνά», αναφέρει ο ερευνητής του Ifo, Maximilian Blömer.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν συνολικά 6,5 δισ. ευρώ στη γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με σενάριο του Ifo, το κυβερνητικό σχέδιο θα καταστήσει τις θέσεις μερικής απασχόλησης πιο ελκυστικές οικονομικά και 80.000 περισσότερες γυναίκες θα εργάζονταν σε θέσεις απασχόλησης με λίγες ώρες. Την ίδια στιγμή, 40.000 γυναίκες θα εγκατέλειπαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησής τους.

«Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η θετική επίδραση της απασχόλησης, που σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη φορολογική ελάφρυνση, οι ώρες εργασίας των γυναικών θα εξακολουθήσουν να μειώνονται κατά 7.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης», αναφέρει το Ινστιτούτο.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση προκύπτουν κυρίως από τον συνδυασμό της υπάρχουσας φορολογικής διάκρισης για τα ανδρόγυνα και την επέκταση των αφορολόγητων μίνι θέσεων εργασίας. Με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση αποτυγχάνει τον στόχο του να μην αφήσει τις μίνι θέσεις εργασίας να αντικαταστήσουν τις κανονικές εργασιακές σχέσεις και να βοηθήσουν τους ανθρώπους -ειδικά τις γυναίκες- να αποφύγουν την παγίδα μερικής απασχόλησης», επισημαίνει ο Blömer.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.