ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρένο» Λαγκάρντ στα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων της ΕΚΤ

16:24 - 09 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
«Φρένο» Λαγκάρντ στα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων της ΕΚΤ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, απέρριψε τις εκκλήσεις του προσωπικού της ΕΚΤ για σύνδεση των αυξήσεων μισθών με τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει σημειώσει ρεκόρ ανόδου στην ευρωζώνη και υπερβαίνει κατά πολύ την ελάχιστη ενίσχυση μισθών που δόθηκε φέτος.

Σε email προς τους υπαλλήλους της ΕΚΤ στις 5 Μαΐου, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι κατανοεί πως ορισμένοι ήταν «απογοητευμένοι» από την φετινή αύξηση των μισθών, αλλά επέμεινε ότι οι μελλοντικές προσαρμογές πρέπει να είναι «λογικές».

Απαντώντας στα επιχειρήματα του συνδικάτου για σύνδεση των αυξήσεων μισθών με τα κέρδη των τιμών καταναλωτή, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι «η αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον πληθωρισμό είναι ανεπιθύμητη και μη επιδιωκόμενη».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ακόμη και πέρα από τις δικές της πρακτικές, η ΕΚΤ είναι από τους πιο σθεναρούς αντιπάλους της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, μιας πολιτικής που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, αλλά ήταν πιο διαδεδομένη πριν από δεκαετίες.

Η Λαγκάρντ εξέφρασε τη συμπαράστασή της μετά από τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων του προσωπικού για να συζητηθεί μια συνολική αύξηση των μισθών κατά 1,48% που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο.

«Καταλαβαίνω ότι η αύξηση έχει απογοητεύσει πολλούς από εσάς λόγω του υψηλού πληθωρισμού», έγραψε στο email της η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Κατανοούμε γιατί ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικός για πολλούς από εσάς, όπως και για πολλούς ανθρώπους εκτός ΕΚΤ». «Δεν πρέπει να καταργηθεί η (τωρινή) σταθερή, αξιόπιστη μεθοδολογία. Λογικές προσαρμογές μπορούν και πρόκειται να συζητηθούν», συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:35 - 09 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.