ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

REPowerEU: Ο χάρτης των χρηματοδοτήσεων για την... απεξάρτηση

08:27 - 19 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
REPowerEU: Ο χάρτης των χρηματοδοτήσεων για την... απεξάρτηση
Κεντρικός πυλώνας χρηματοδότησης στο σχέδιο Repower EU για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, είναι τα αδιάθετα δάνεια ύψους 225 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μάλιστα, η Κομισιόν εξέδωσε οδηγίες προς τα κράτη-μέλη για το πώς να τροποποιήσουν τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης (πχ το Ελλάδα 2.0), ώστε να ενσωματώσουν δράσεις συμβατές με το Repower EU, οι οποίες σε κάθε περίπτωση συμβαδίζουν με τον «πράσινο» πυλώνα του RRF. 
 
Μάλιστα στο επόμενο Εξάμηνο, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες συστάσεις σε κάθε χώρα για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών του σχεδίου.
 
Τι λέει η Κομισιόν;
 
Να σημειωθεί ότι στις οδηγίες της για τις αναθεωρήσεις των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF),  η Κομισιόν επαναλαμβάνει αυτό που έλεγαν οι πηγές του οικονομικού επιτελείου. Δηλαδή, ότι “όταν θα ετοιμάζουν τα κράτη- μέλη τις αλλαγές στα Σχέδια τους, έτσι ώστε να αντανακλούν τις ανάγκες του REPowerEU, είναι σημαντικό να έχουν κατά νου ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στην εφαρμογή των υφιστάμενων Σχεδίων, να επιτρέπουν την πρόοδο- επίτευξη στόχων και ορόσημων, λαμβάνοντας υπόψιν τη συνάρτηση τους με την ταχεία ανάρρωση από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έτσι ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές”. 
 
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη, πριν λίγες μέρες, πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλεισαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ενεργειακής κρίσης ,ξεκαθαρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για υποδομές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε “το πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα έχει ένα έτοιμο μηχανισμό, ένα έτοιμο εργαλείο για την αξιοποίηση και κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που δουλεύει πλήρως αυτοματοποιημένα. Εμείς π.χ. εάν αποφασιζόταν να γίνει μια αλλαγη των χορηγήσεων για τη στήριξη ενεργειακών δράσεων,  θα μπορούσαμε με μια μικρή τροποποίηση να προχωρήσουμε,  καθώς όλα είναι έτοιμα. Π.χ. μια μικρή αλλαγή είναι ίσως και μια συμφωνία με τις τράπεζες” ανέφερε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τονίζοντας ότι παράλληλα δεν είναι προς ώρας πιθανές ευρωπαϊκές δράσεις στήριξης με τη μορφή επιδοτήσεων. “Δε βλέπω τώρα σκέψη για επιδοτήσεις ενεργειακές. Η συζήτηση είναι πρόωρη” σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Οι ρύποι
 
Να σημειωθεί ότι πέρα από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης άλλα 20 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, που μέχρι τώρα βρίσκονταν στο Αποθεματικό Σταθεροποίησης του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ρύπων, «κατά τρόπο που να μη διαταράσσει τη λειτουργία της αγοράς».
 
Υπάρχει επίσης σύστασδη της Κομισιόν για χρήσης πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για την απανθρακοποίηση. Δηλαδή, πέρα από τα κεφάλαια της τάξης των 100 δισ. ευρώ ήδη προορίζονται να χρηματοδοτήσουν σχέδια που θα προωθούν την απανθρακοποίηση και την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των πληγεισών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα εθελοντικής μεταφοράς συνολικών πόρων 27 δισ. ευρώ περίπου από το Ταμείο Συνοχής και άλλων 7,5 δισ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την αποκλειστική χρηματοδότηση δράσεων του RepowerEU. 
 
Παράλληλα η Κομισιόν εξήγγειλε ότι θα αυξήσει κατά 800 εκατ. ευρώ το Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF) μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται διασυνοριακά έργα υποδομής Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, ώστε να διοχετευθούν στα projects -νέα και υφιστάμενα- που προωθούν τους στόχους του σχεδίου. 
 
Οι κατανομές
 
Οι επενδύσεις που προβλέπει το Repower EU έως το 2027 κατανέμονται ως εξής:  86 δισ. ευρώ για ΑΠΕ  56 δισ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάσταση αντλιών θέρμανσης  41 δισ. ευρώ για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία  37 δισ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου  29 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού και την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης  27 δισ. ευρώ για δημιουργία υποδομών υδρογόνου  10 δισ. ευρώ για νέες υποδομές φυσικού αερίου  1,5-2 δισ. ευρώ για την ασφάλεια εφοδιασμού πετρελαίου.
 
Τούτων δοθέντων και με σημαντικά έργα Ελληνικού ενδιαφέροντος σε όλους τους πυλώνες αυτούς (από το White Dragon στο Υδρογόνο, μέχρι τις διεθνείς διασυνδέσεις και την πορεία επενδύσεων ΑΠΕ) η Ελλάδα αναμένει σημαντικές ενισχύσεις.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.