ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρακτικά ΕΚΤ: «Πονοκέφαλος» η ταχύτητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής Κύριο

15:47 - 19 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Πρακτικά ΕΚΤ: «Πονοκέφαλος» η ταχύτητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής
Την έντονη ανησυχία τους για την εξάπλωση του πληθωρισμού εξέφρασαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αποτυπώνεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 14 Απριλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε ως βασικό θέμα συζήτησης το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό θα πρέπει να αυστηροποιήσει η τράπεζα την πολιτική της.

Με τον πληθωρισμό να έχει «εκτιναχθεί» στο ιστορικό υψηλό του 7,4% στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση τα σχέδιά της να τερματίσει το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το γ’ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, απέφυγε οποιεσδήποτε άλλες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων, που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, υπήρξε συναίνεση ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική πρέπει πλέον να αντιστραφεί, αλλά υπήρξε απόκλιση σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθεί και πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η τράπεζα.

«Ορισμένα μέλη θεώρησαν σημαντικό να ενεργήσουν χωρίς καθυστέρηση», αναφέρεται στα πρακτικά και προστίθεται: «Διαπιστώθηκε επίσης ο κίνδυνος ότι, εάν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν σηματοδοτήσει μια ταχύτερη διαδικασία ομαλοποίησης της πολιτικής, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Όπως μεταδίδει το Reuters, σχεδόν όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πλέον υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση της ΕΚΤ εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αρκετοί συμβούλευσαν να είναι προσεκτική η εν λόγω αύξηση και γενικότερα η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου, όπου θα ανακοινωθεί επίσημα ο τερματισμός των αγορών ομολόγων και πιθανότατα θα δοθούν οι κατευθυντήριες για το τι θα ακολουθήσει μετά την επερχόμενη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 19 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.