ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια τέλος του γ’ τριμήνου Κύριο

12:27 - 23 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια τέλος του γ’ τριμήνου
Την πρώτη της ρητή αναφορά για δύο διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανάρτηση σε blog που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (23/5).

Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει διαδοχικά τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που αναφέρει για πρώτη φορά η ίδια, αν και αρκετοί συνάδελφοί της στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας είχαν προηγουμένως προτείνει κάτι τέτοιο.

«Περιμένω ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», έγραψε η Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνάντησή μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με το πλάνο. Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».

Για να αυξηθούν τα επιτόκια, που επί του παρόντος είναι στο μείον 0,5%, σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου απαιτούνται δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τώρα μέχρι τότε.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ έρχονται αφού οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των οικονομικών δυνάμεων της G7 ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τη συνάντησή τους με τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

«Το επόμενο στάδιο της ομαλοποίησης θα πρέπει να καθοδηγείται από την εξέλιξη των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό», έγραψε η Λαγκάρντ. «Αν δούμε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα είναι σκόπιμη μια προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο. Αλλά ο ρυθμός και η συνολική κλίμακα της προσαρμογής δεν μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων», επεσήμανε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.