ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μεντβέντεφ απαξιώνει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο

15:04 - 24 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ο Μεντβέντεφ απαξιώνει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο
Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τις πρόσφατες μεσολαβητικές προσπάθειες της Ιταλίας για τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η ιταλική πρόταση προβλέπει μία συμφωνία τεσσάρων σταδίων, που ξεκινά από την άμεση κατάπαυση του πυρός, ένα καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας με παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονμπάς και της Κριμαίας, χωρίς όμως αλλαγή συνόρων.

Η Ρωσία δήλωσε αρχικά πως το... συζητάει, ωστόσο, ο Μεντβέντεφ μοιάζει να έχει άλλη γνώμη.
 
Σχολιάζοντας ειδικά τις ιταλικές προσπάθειες, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι «δεν προετοιμάστηκαν από διπλωμάτες, αλλά από ντόπιους πολιτικούς επιστήμονες που διάβασαν πολλές επαρχιακές εφημερίδες και λειτουργούν μόνον με τα ψευδή νέα της Ουκρανίας».

Ο Μεντβέντεφ απορρίπτει την πιθανότητα να γίνει ποτέ η Ουκρανία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - «γνωρίζουν», γράφει, «ότι αυτό είναι ένα ψέμα», επειδή θα ήταν «πολύ κοστοβόρο και επικίνδυνο» για την Ουκρανία να ενταχθεί είτε στην ΕΕ είτε στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα περιγράφει ως «προφανή ανοησία και φτηνή προβολή επιθυμιών» την ιδέα ενός αυτόνομου Ντονμπάς «που θα παραμείνει στο πλαίσιο της Ουκρανίας», σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις του λαού της Δημοκρατίας του Ντονμπάς για τη μοίρα τους είναι τελικές και δεν πρόκειται να αναστραφούν».

Ο Μεντβέντεφ απέρριψε επίσης οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα περιλαμβάνει την Κριμαία λέγοντας ότι και μόνον το να τεθεί το θέμα αυτό στο τραπέζι συνιστά «απειλή για την εδαφική ακεραιότητα [της Ρωσίας] και πρόφαση για έναρξη ολοκληρωτικού πολέμου. Δεν υπάρχει κι ούτε θα υπάρξει ποτέ πολιτική δύναμη στη Ρωσία, που θα συναινούσε έστω να συζητήσει τη μοίρα της Κριμαίας. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εθνική προδοσία».

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη αξιολογήσει το σχέδιο Ντράγκι για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς δεν έχει δει ακόμη τις προτάσεις της Ιταλίας και ελπίζει να τις λάβει σύντομα μέσω της διπλωματικής οδού.

«Όχι, δεν τις έχουμε δει ακόμη (τις προτάσεις της Ρώμης) και ελπίζουμε να τις λάβουμε μέσω της διπλωματικής οδού και να μπορέσουμε να τις εξετάσουμε», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το Tass, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.