ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αδιέξοδο της ΕΕ και το αίτημα Πούτιν στον Ντράγκι

08:13 - 27 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Το αδιέξοδο της ΕΕ και το αίτημα Πούτιν στον Ντράγκι
Το αδιέξοδο της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις για το πετρέλαιο δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι θα επιλέξουν να το αναφέρουν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, το κύριο εμπόδιο σε μια συμφωνία, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να το συζητήσει και η απογοήτευση αυξάνεται.

Εν μέσω της προσπάθειας εξεύρεσης συμφωνίας πριν από τη Δευτέρα, τα κράτη της ΕΕ έχουν αρχίσει να συζητούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις.

Για παράδειγμα έχει προταθεί η εξαίρεση του πετρελαίου αγωγών από την απαγόρευση ή η εξάλειψη του πετρελαίου από το πακέτο κυρώσεων συνολικά, εάν δεν μπορούν να πείσουν τον Ορμπάν.

Ωστόσο, ορισμένα έθνη δεν θέλουν να αποδυναμώσουν περαιτέρω τις προτάσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εν τω μεταξύ, είπε στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι ότι είναι πρόθυμος να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τις ελλείψεις τροφίμων και τις αυξανόμενες τιμές - αλλά μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι που φυσικά δεν είναι πιθανό.

Έτσι, η ΕΕ βλέπει τη Ρωσία να εκβιάζει ανοιχτά με όπλο την επισιτιστική κρίση και η αντίδραση σε αυτή την απειλή αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.