ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Στο ΝΑΤΟ Φινλανδία-Σουηδία μόνο αν ανταποκριθούν στα αιτηματά μας

15:51 - 03 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Τουρκία: Στο ΝΑΤΟ Φινλανδία-Σουηδία μόνο αν ανταποκριθούν στα αιτηματά μας
Η πρόοδος για τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εξαρτάται άμεσα από την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή (03/06), ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας, θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», υπογράμμισε.

«Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι τουριστική, ούτε οικονομική συμμαχία, είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια».

Υπενθυμίζεται ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει εγείρει αντιρρήσεις, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Μια προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί υποστήριξη από καθένα από τα 30 μέλη του. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.