ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed): Ίσως αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια κατά 0,75%

22:24 - 15 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed): Ίσως αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια κατά 0,75%
Αποφασισμένη να τιθασεύσει το «τέρας» του πληθωρισμού με κάθε τρόπο δείχνει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), με τον επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης και τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% σήμερα για πρώτη φορά από το 1994.

«Σαφώς, η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και είτε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είτε 75 μονάδων βάσης θα είναι στο τραπέζι της επόμενης συνάντησής μας», είπε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Fed διαθέτει τα «εργαλεία» και την «αποφασιστικότητα» να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών.

«Ο ρυθμός των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα νέα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία», ανέφερε ο Πάουελ και πρόσθεσε: «Δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους (σ.σ. αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%) θα είναι συνεχείς».

Ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα κατανοεί τη δυσκολίες που προκαλεί στους Αμερικανούς η αύξηση των τιμών και δεσμεύτηκε ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό. Εξήγησε, δε, ότι η σημερινή απόφαση ήταν μία «απαραίτητη προκαταβολική αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός», συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι ο περιορισμός της ζήτησης.

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό και ανεπαρκής προσφορά, πρόβλημα που ελπίζει ότι με την αύξηση των επιτοκίων θα αμβλυνθεί. «Δεν επιδιώκουμε να αφήσουμε τους ανθρώπους χωρίς δουλειά», τόνισε ο Πάουελ, «αλλά χρειάζεται σταθερότητα των τιμών. Πρέπει να την αποκαταστήσουμε για να έχουμε μια καλή αγορά εργασίας μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:05 - 15 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.