ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία-Βουλευτικές εκλογές: Χωρίς αυτοδυναμία ο Μακρόν- Πολιτικός «σεισμός» με ακροδεξιά

08:00 - 20 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Γαλλία-Βουλευτικές εκλογές: Χωρίς αυτοδυναμία ο Μακρόν- Πολιτικός «σεισμός» με ακροδεξιά
«Πύρρειος» ήταν η νίκη για την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Ensemble» στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς ναι μεν πήρε την πρωτιά, έχασε δε την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η παράταξη του Γάλλου προέδρου συγκέντρωσε ποσοστό 38,57% και εξασφάλισε 244 έδρες, μακριά δηλαδή από τις 289 που χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν σημείωσε σπουδαία εκλογική επιτυχία, καθώς ήρθε δεύτερη με 127 έδρες και ποσοστό 31,60%.

Για πολιτικό «σεισμό» κάνουν λόγο οι αναλυτές, καθώς ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε 89 έδρες με ποσοστό 17,30% και αποκτά ισχυρή παρουσία στο κοινοβούλιο.

Οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί συγκέντρωσαν ποσοστό 6,98% και εξασφαλίζουν 61 έδρες.

Συνεπώς, η παράταξη του Μακρόν θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως επί παραδείγματι οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

«Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», Ολιβιά Γκρεγκουάρ, συμπληρώνοντας ότι «προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά».

Τα σενάρια συνεργασίας

Ο Μακρόν, λοιπόν, καλείται να βρει συμμάχους, με την εξίσωση να μην είναι εύκολη. Οι Ρεπουμπλικανοί φαντάζουν ως πιο πρόσφορο έδαφος, αλλά προς το παρόν δηλώνουν μέσω του επικεφαλής τους, Κριστιάν Ζακόμπ, ότι θα παραμείνουν αντιπολίτευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να επιχειρήσει να δημιουργήσει συμμαχίες επί συγκεκριμένων θεμάτων κι αν αυτό δεν πετύχει, να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξήγησε ότι προς το παρόν η παράταξη Μακρόν θα αναζητά «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι, αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, αλλά σημειώνουν ότι αν το πράξει τώρα θα πρόκειται για «πολιτική αυτοκτονία».

Πλέον άπαντες περιμένουν την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου επί των αποτελεσμάτων για να φανεί η κατεύθυνση που προτίθεται να ακολουθήσει.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.