ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Στο 50% η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης

10:31 - 22 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Citigroup: Στο 50% η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης
Το 50% αγγίζει η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης στην οικονομία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κάνουν πιο αυστηρή τη νομισματική τους πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, υποστηρίζει νέα έκθεση των οικονομολόγων της Citigroup.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας, Citigroup, οι κρίσεις στον τομέα της προσφοράς συνεχίζουν να αυξάνουν τον πληθωρισμό και να οδηγούν χαμηλότερα την ανάπτυξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια δυναμικά και η καταναλωτική ζήτηση για αγαθά αμβλύνεται. 

«Η εμπειρία δείχνει ότι ο αποπληθωρισμός συχνά φέρει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και βλέπουμε τη συνολική πιθανότητα ύφεσης να πλησιάζει τώρα το 50%», υπογραμμίζει η έκθεση. 

«Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί ακόμη να ενσωματώνουν τις ήπιες προσγειώσεις στις προβλέψεις τους (και στις δικές μας), αλλά αυτό θα απαιτήσει κλιμάκωση της προσφοράς και τη ζήτηση να παραμένει ανθεκτική», προσθέτει η έκθεση.

Η Citigroup τώρα αναμένει ότι η οικονομία παγκοσμίως θα αναπτυχθεί 3% αυτό το έτος και 2,8% το 2023.

Οι οικονομολόγοι της τονίζουν πως εάν όντως περιέλθει η οικονομία σε ύφεση, είναι πιθανό να είναι μια ύφεση όπου η ανεργία θα αυξηθεί κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες και η παραγωγή θα βιώσει κάποια αδύναμα τρίμηνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.