ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Έτοιμοι να αυξήσουμε ταχύτερα τα επιτόκια αν χρειαστεί

11:58 - 28 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Έτοιμοι να αυξήσουμε ταχύτερα τα επιτόκια αν χρειαστεί
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε την Τρίτη (28/6) τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη, λέγοντας, όμως, ότι η ομάδα της είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερους ρυθμούς εάν χρειαστεί, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκτοξεύεται υψηλότερα.

Στελέχη της κεντρικής τράπεζας συγκεντρώνονται στην Πορτογαλία για το ετήσιο συνέδριό τους, με επίκεντρο την αύξηση των τιμών καταναλωτή. Η ευρωζώνη αναμένεται να δει ονομαστικό πληθωρισμό 6,8% φέτος, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Η ευρωζώνη έχει δει τα επίπεδα ανάπτυξης να επιδεινώνονται εν μέσω μεταξύ άλλων ενεργειακής κρίσης, κυρώσεων στη Ρωσία και επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Έχουμε αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των εγχώριων αποθεμάτων ασφαλείας έναντι της απώλειας της δυναμικής ανάπτυξης», δήλωσε η Λαγκάρντ την Τρίτη στο φόρουμ Sintra.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού στην ευρωζώνη. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς έμειναν με ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της βοήθειας.

«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιώσουν την κατάσταση, θα έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να κινηθούμε πιο γρήγορα. Αυτή η δέσμευση, ωστόσο, εξαρτάται από τα δεδομένα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ την Τρίτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.