ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Βέτο σε ψήφισμα ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

22:43 - 08 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Ρωσία: Βέτο σε ψήφισμα ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία
Βέτο έθεσε την Παρασκευή (8/7) η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας πρόταση που είχαν υποβάλει η Νορβηγία και η Ιρλανδία με την οποία προβλεπόταν η παράταση, για διάστημα ενός έτους, της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από ένα μεθοριακό πέρασμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού.

Η Μόσχα είχε αντιπροτείνει μικρότερη παράταση, διάρκειας έξι μηνών.

Το πρόγραμμα, που λήγει την Κυριακή, είχε τεθεί σε ισχύ από το 2014 και προέβλεπε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το μεθοριακό πέρασμα της , στα σύνορα , σε περισσότερους από  ανθρώπους που ζουν στην επαρχία του , η οποία ελέγχεται από  οργανώσεις και αντάρτες.

Οι 13 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της παράτασης. Η Κίνα, που συχνά ακολουθεί το παράδειγμα της Ρωσίας, προτίμησε αυτή τη φορά την αποχή.

«Το σχέδιο περιφρονούσε την κυριαρχία της Δαμασκού», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, καταγγέλλοντας την «αδιαλλαξία» των δυτικών χωρών και υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα είχε βάλει στο τραπέζι μια δική της πρόταση για παράταση έξι μηνών. Αυτή η πρόταση τέθηκε αμέσως μετά σε ψηφοφορία αλλά καταψηφίστηκε: ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία ψήφισαν «όχι», τα δέκα μη μόνιμα μέλη απείχαν και μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υποστήριξε ότι οι έξι μήνες είναι «ανεπαρκές διάστημα» για να σταλεί «σοβαρή βοήθεια» στον πληθυσμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακόμη περιθώριο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ίσως και τη Δευτέρα, για να βρει λύση στο πρόβλημα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.