ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Federal Reserve: Δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων, αλλά κατά πόσο; Κύριο

08:00 - 27 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Federal Reserve: Δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων, αλλά κατά πόσο;
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης. Η ανακοίνωση θα γίνει σήμερα (27/7) και θα πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική αύξηση αυτού του μεγέθους.

Μπορεί, ωστόσο, η τράπεζα να κρύβει κάποια… δυσάρεστη έκπληξη προχωρώντας σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, κάτι που ενδέχεται να σκορπίσει βραχυπρόθεσμα τον πανικό στις αγορές. Η αδυναμία τιθάσευσης του πληθωρισμού αναπόφευκτα κάνει πιο hawkish (γερακίσια-πιο αυστηρή) την πολιτική της Fed, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNBC.

Μια αύξηση της τάξεως του 0,75% -που είναι και το φαβορί- θα θέσει τα βασικά επιτόκια σε ένα εύρος από 2,25% έως 2,5%. Σημειώνεται ότι η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο Μάρτιο, όταν το εύρος τους ήταν από μηδέν έως 0,25%. Από τότε μεσολάβησαν άλλες δύο αυξήσεις, με την επερχόμενη να είναι η τέταρτη διαδοχική.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τις δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, οι οποίες θα λάβουν χώρα αμέσως μετά τις κρίσιμες ανακοινώσεις. Κι αυτό διότι από τα λεγόμενα του Πάουελ, οι traders θα βγάλουν ορισμένα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Το «αγκάθι» του πληθωρισμού

Η αυξημένη επιθετικότητα της Fed οφείλεται αποκλειστικά στον καλπάζοντα πληθωρισμό, τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σπεύδουν να τον τιθασεύσουν πάση θυσία. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 9,1% τον περασμένο Ιούνιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του μακρινού 1981.

Η hawkish λογική της Fed προβλέπεται να φέρει άμεσα και δραστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, ενδέχεται να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα νέα άνοδο των αποδόσεων ομολόγων και νέο γύρο sell off στα χρηματιστήρια.

Σε περίπτωση, δε, που οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως το 10ετές κρατικό ομόλογο, συνεχίσουν να πέφτουν λόγω των φόβων για ύφεση, τότε η καμπύλη αποδόσεων θα αντιστραφεί ακόμη περισσότερο, με τον στασιμοπληθωρισμό να καραδοκεί (κίνδυνος ύφεσης με ταυτόχρονη νέα αύξηση του πληθωρισμού).

Η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται όταν οι αποδόσεις μικρότερης διάρκειας ξεπερνά τις αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, κάτι που συχνά θεωρείται προειδοποίηση για ύφεση. Ενδεικτικά το 2ετές ομόλογο, το οποίο αντανακλά περισσότερο στην πολιτική της Fed, απέδιδε περίπου 20 μονάδες βάσης περισσότερο από το 10ετές τη Δευτέρα (25/7).

Πολυ(δια)φωνία… στις τάξεις της Fed

Η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, δήλωσε στο CNBC ότι η δουλειά του Πάουελ θα είναι πιο δύσκολη, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Fed για το αν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο ή λιγότερο τα επιτόκια.

«Θα γίνει περαιτέρω συζήτηση εντός της Fed. Υπάρχουν ξαφνικά πολλές φωνές», τόνισε και πρόσθεσε: «Γίνεται συζήτηση για το αν αυξάνονται (σ.σ. τα επιτόκια) πιο γρήγορα ή πιο αργά απ’ όσο χρειάζεται. Τα μηνύματα είναι περίπλοκα για τον Πάουελ, δεδομένης της ποικιλομορφίας των απόψεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Fed ενδεχομένως να είναι λιγότερο σαφής από ό,τι ήταν στην τελευταία συνεδρίαση και να αφήσει ανοιχτές τις επιλογές του αναφορικά με την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 27 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.