ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράθυρο» και για άλλη αύξηση επιτοκίων 0,75% άφησε ο Πάουελ

22:10 - 27 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
«Παράθυρο» και για άλλη αύξηση επιτοκίων 0,75% άφησε ο Πάουελ
Για ακόμη μία «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Σεπτέμβριο, έκανε λόγο ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Όπως ανέφερε, μετά το πέρας της διήμερης (26-27/7) συνεδρίασης, η απόφαση της Fed θα καθοριστεί από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα από τώρα έως τότε (σ.σ. το Σεπτέμβριο).

Η απόφαση της Fed σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης θα καθοριστεί από το αν η τράπεζα δει σταθερές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, τόνισε ο Πάουελ κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε επίσης πως η τράπεζα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και την αποφασιστικότητα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. «Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού και άλλες δύο μετρήσεις για την αγορά εργασίας και θα κάνουμε την απόφαση μας τότε», ανέφερε.

«Δεν θα δώσω ένα συγκεκριμένο guidance για την απόφαση του Σεπτεμβρίου, μπορεί να είναι μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση, θα μας καθοδηγήσουν τα στοιχεία», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο Πάουελ κρίνει ότι παραμένει ανθεκτική ότι δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Η αγορά εργασίας παραμένει υπερβολικά σφιχτή και ο πληθωρισμός σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε ότι αναμένεται κάποια περίοδος όπου ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και θα είναι χαμηλότερος της μέσης τάσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:54 - 27 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.