ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

17:49 - 10 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Ισπανία: Ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας
Τέθηκαν από σήμερα, 10 Αυγούστου, σε ισχύ στην Ισπανία τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέτρα, περιορίζεται ο κλιματισμός στους 27 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) και τις υποδομές μεταφορών, όπως τα αεροδρόμια ή οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου.

«Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι να εξοικονομηθεί αέριο για να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το χειμώνα στην περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει, αντιμέτωπος με τις κυρώσεις, να κόψει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη», εξήγησε ο Χοάν Γκρουαζάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Διαφοροποίηση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, σε συνέντευξή του στην ισπανική δημόσια τηλεόραση.

Το διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης ότι τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων και ο φωτισμός των δημόσιων κτιρίων θα σβήνουν από τις 22:00.

Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι είναι επίσης υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει το αυτόματο κλείσιμο των θυρών τους ώστε να αποφεύγεται η ενεργειακή σπατάλη.

Στο διάταγμα δεν διευκρινίζονται οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. 

Η Ισπανία είχε λάβει τα πρώτα μέτρα για τα δημόσια κτίρια στα τέλη Μαΐου, χαμηλώνοντας το θερμοστάτη και ενθαρρύνοντας την τηλεργασία των δημόσιων υπαλλήλων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.