ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έβανς (Fed): Περιορισμός των αυξήσεων επιτοκίων καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός

20:41 - 10 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Έβανς (Fed): Περιορισμός των αυξήσεων επιτοκίων καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός
Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη» τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι τα νεότερα δεδομένα ίσως να προμηνύουν και τη μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από πλευράς της Fed.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο MarketWatch, μιλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ο Έβανς υποστήριξε πως παρά τη μείωση των πιέσεων, το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού είναι απαράδεκτα υψηλό, ενώ εκτίμησε πως η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε μία ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ σε αντίστοιχη αύξηση είχε προχωρήσει και τον Ιούνιο, με την αθροιστική αύξηση των 150 μονάδων βάσης να αποτελεί την υψηλότερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τον Έβανς, μέχρι το τέλος του έτους τα βασικά επιτόκια της Fed είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 1%, φτάνοντας στα επίπεδα του 3,25% με 3,5% από 2,25% με 2,5% που είναι σήμερα, ενώ ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο εκτίμησε πως εντός του 2023 τα επιτόκια θα φτάσουν μέχρι τα επίπεδα του 3,75% με 4%.

«Προχωρήσαμε σε μεγάλη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πολύ γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας πως «αναμένω πως θα αυξήσουμε τα επιτόκια στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και στο επόμενο ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.