ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Μόνο φέτος αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

14:59 - 12 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
HSBC: Μόνο φέτος αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια της μετά το τέλος του 2022, καθώς η ύφεση στην ευρωζώνη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε περιορισμό της σύσφιξης στη νομισματική πολιτική, εκτιμά η HSBC.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι της HSBC, η μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και οι συνακόλουθες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που επιφέρει, θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν με κορύφωση στο 10% τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, η συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα καταστήσει την ύφεση «πιθανότατα αναπόφευκτη», τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμα τους που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όταν ο αντίκτυπος της ύφεσης που προβλέπουμε πλέον καταστεί όλο και πιο εμφανής και ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί, πιστεύουμε ότι ο κύκλος σύσφιξης θα έχει τελειώσει και δεν αναμένουμε πλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2023», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της HSBC η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο - με κίνδυνο και μεγαλύτερης αύξησης, κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, εκτιμά η έκθεση. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκτίμησή της η HSBC προέβλεπε αυξήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.