ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Πιθανότερο το σενάριο της ύφεσης βλέπουν πια οι αναλυτές Κύριο

13:13 - 15 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Πιθανότερο το σενάριο της ύφεσης βλέπουν πια οι αναλυτές
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πλέον ότι το σενάριο της ύφεσης στην ευρωζώνη είναι πλέον επικρατέστερο από αυτό της μη ύφεσης.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ποσοστό αυτών που βλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ο οποίος είναι και ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης, έχει αυξηθεί πλέον στο 60% από το 45% που ήταν σε προηγούμενη έρευνα και το μόλις 20% πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 της πανδημίας, καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό ρεκόρ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μία από τις πιο εκτεθειμένες από τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, με τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας να επιδεινώνουν αυτό το πρόβλημα στους τελευταίους μήνες του 2022. Επιπλέον, τα προβλήματα επιδεινώνονται από σοβαρές ξηρασίες που μεταξύ άλλων δημιουργούν πρόβλημα στις μεταφορές αγαθών μέσω ποταμιών.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 8% το 2022 -περίπου τέσσερις φορές ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- και 4% το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να βλέπουν να επιβραδύνεται προς τον στόχο του 2% το 2024.

Ακόμα, οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε και τον Ιούλιο. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.