ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed): Θα χρειαστούν επίπονα μέτρα για μείωση του πληθωρισμού Κύριο

17:50 - 26 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed): Θα χρειαστούν επίπονα μέτρα για μείωση του πληθωρισμού
Η οικονομία των ΗΠΑ θα χρειαστεί αυστηρή νομισματική πολιτική «για κάποιο χρονικό διάστημα» προτού τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, γεγονός που σημαίνει βραδύτερη ανάπτυξη, ασθενέστερη αγορά εργασίας και «κάποιο πόνο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή (26/8), προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία για τη γρήγορη αύξηση των τιμών.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα φέρουν επίσης κάποιο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο Πάουελ στην ομιλία του στο συνέδριο κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole στο Wyoming.

«Αυτό είναι το ατυχές κόστος για τη μείωση του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο», συμπλήρωσε.

Καθώς αυτός ο πόνος γίνεται μεγαλύτερος, είπε ο Πάουελ, οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν από τη Fed να ρίξει τους τόνους μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα του πληθωρισμού. Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα πτοηθεί εάν η ανεργία αυξηθεί πολύ γρήγορα, με ορισμένους ακόμη και να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, μια προοπτική που οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν απορρίψει ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Αντίθετα, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποδείξει ότι ακόμη και μια ύφεση δεν θα τους αποθάρρυνε, εάν οι τιμές δεν επιστρέψουν πειστικά στον στόχο του 2% της Fed. Ο Πάουελ δεν έδωσε καμία ένδειξη την Παρασκευή για το πόσο ψηλά μπορεί να αυξηθούν τα επιτόκια μέχρι να πετύχει τον σκοπό της η Fed, παρά μόνο ότι θα κινηθούν όσο ψηλά χρειάζεται.

«Το ιστορικό ρεκόρ προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε πρόωρα την πολιτική μας», είπε ο Πάουελ. «Πρέπει να τη διατηρήσουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά. Η ιστορία δείχνει ότι το κόστος απασχόλησης για τη μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να αυξηθεί με καθυστέρηση».

Ο Πάουελ δεν άφησε να εννοηθεί τι θα μπορούσε να κάνει η Fed στην επερχόμενη συνεδρίαση πολιτικής της 20-21 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να εγκρίνουν αύξηση επιτοκίου είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάσης.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν κάποια μικρή μείωση του πληθωρισμού. Όμως, «η βελτίωση ενός μήνα υπολείπεται πολύ από αυτό που θα χρειαστεί να δει η Επιτροπή προτού είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω», είπε ο Πάουελ, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που ορίζει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Η απόφαση για το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια «θα εξαρτηθεί από το σύνολο των νέων, επικαιροποιημένων δεδομένων και τις εξελισσόμενες προοπτικές», είπε ο Πάουελ, καθώς αναμένονται περαιτέρω στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.