ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Δυσαρέσκεια για την απαγόρευση του EuroPride στη Σερβία!

14:37 - 30 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Δυσαρέσκεια για την απαγόρευση του EuroPride στη Σερβία!
Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε, σήμερα, για λογαριασμό της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γενικός εισηγητής, Βέλγος βουλευτής των Σοσιαλιστών Christophe Lacroix, για την απαγόρευση του EuroPride, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Βελιγράδι.

Οπως αναφέρει, «η ανακοίνωση αυτού του Σαββατοκύριακου από τον Πρόεδρο της Σερβίας ότι το EuroPride, που πρόκειται να διεξαχθεί στο Βελιγράδι τον Σεπτέμβριο, μπορεί να αναβληθεί ή να ακυρωθεί, είναι ένα ανησυχητικό βήμα προς τα πίσω τόσο για την ισότητα όσο και για τη δημοκρατία»,

«Οι σερβικές αρχές έχουν εκφράσει συχνά την υποστήριξή τους για την ισότητα. Αυτό είναι πάντα ευπρόσδεκτο – αλλά τα λόγια δεν αρκούν», υπογράμμισε. «Η ισότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εργαζόμαστε ενεργά για να την προωθήσουμε και να την επιτύχουμε». «Τα άτομα LGBTI εξακολουθούν να είναι πολύ συχνά αναγκασμένα να αισθάνονται ότι έχουν κάτι να κρύψουν», είπε.

«Οι εκδηλώσεις υπερηφάνειας είναι μια ζωτική πηγή δύναμης και αλληλεγγύης και δίνουν κρίσιμη προβολή στον αγώνα για την ισότητα των LGBTI.

Υπογράμμισε δε ότι, οπως έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και όπως τόνισε ξανά η Συνέλευση τον Ιανουάριο, το Pride δεν είναι πρόβλημα: η απαγόρευσή του είναι.

Οι αρχές πρέπει να υποστηρίζουν ενεργά τέτοιες εκδηλώσεις και να επιτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή τους. Η ισότητα καθώς και η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι πρέπει να γίνονται σεβαστές».

«Η Σερβία έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός από τα χρόνια που οι απαιτήσεις ασφαλείας χρησιμοποιήθηκαν ως ψευδές πρόσχημα για την απαγόρευση των εκδηλώσεων Pride. Η φιλοξενία του EuroPride αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτό το ταξίδι. Η πολιτική παρέμβαση από τα ανώτατα επίπεδα, η πίεση των δημοκρατικών θεσμών να προνομίσουν τις υποτιθέμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έναντι της ενεργού προώθησης της ισότητας στην κοινωνία, θα αποτελούσε σοβαρή οπισθοδρόμηση τόσο για τη δημοκρατία όσο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 18:59 - 30 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.