ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέιν (EKT): Μικρότερες οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων

15:54 - 14 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Λέιν (EKT): Μικρότερες οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων
Η ιστορικού μεγέθους αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η «κατάλληλη» κίνηση, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Φίλιπ Λέιν, σε ομιλία του σήμερα (14/9).

Πιο συγκεκριμένα, ο Λέιν υπογράμμισε ότι με τους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πολύ υψηλά, χρειαζόταν ένα «σημαντικό βήμα» για να επιταχυνθεί η απομάκρυνση από το εξαιρετικά διευκολυντικό κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο οικονομολόγος επισήμανε ότι «αναμένουμε ότι αυτή η μετάβαση θα απαιτήσει από εμάς να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια σε αρκετές επόμενες συναντήσεις».

«Το κατάλληλο μέγεθος μιας μεμονωμένης αύξησης θα είναι τόσο μεγάλο όσο είναι το χάσμα στο τελικό επιτόκιο και όσο πιο στρεβλοί είναι οι κίνδυνοι για τον πληθωριστικό στόχο».

Ενώ άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις 75 μονάδων βάσης ο Φίλιπ Λέιν επαναλαμβάνει την άποψη ότι εκτός και αν η αναμενόμενη κορύφωση του κύκλου σύσφιξης, γνωστή ως τελικό επιτόκιο, κινηθεί υψηλότερα, οι μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα να είναι πιο συγκρατημένες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.