ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη

09:08 - 19 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 έχει φτάσει ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούν τώρα την πιθανότητα ύφεσης δύο συνεχόμενων τριμήνων στους επόμενους 12 μήνες στο 80%, από 60% σε προηγούμενη έρευνα.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σε σχεδόν πενταπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στις περικοπές των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, είναι πιθανό να δει συρρίκνωση ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Επιτόκια ΕΚΤ

Βάσει των στοιχείων του Bloomberg, οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα διακόψει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, αλλά θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα, με ανώτατο όριο το 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο.

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 19 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.