ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πάουελ «θυσιάζει» την ανάπτυξη στο βωμό του πληθωρισμού Κύριο

22:30 - 21 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Ο Πάουελ «θυσιάζει» την ανάπτυξη στο βωμό του πληθωρισμού
«Σκόπιμα περιοριστική» χαρακτήρισε την αυστηρή στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, έχοντας ως βασικό στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αμέσως μετά την ανακοίνωση της τρίτης σερί αύξησης επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed, ο Πάουελ δήλωσε ότι η άμεση ανάγκη μείωσης του υψηλού πληθωρισμού ενδέχεται να απαιτήσει μία ύφεση για κάποιο χρονικό διάστημα στην αμερικανική οικονομία.

«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης, καθώς και κάποια χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», είπε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

«Μεταφέρουμε την πολιτική μας σκόπιμα σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%» πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η σταθερότητα των τιμών χρησιμεύει ως «θεμέλιο» της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας: «Χωρίς σταθερότητα τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν».

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) «έχουν πλήρη επίγνωση» ότι ο υψηλός πληθωρισμός φέρνει σημαντικές δυσκολίες καθώς διαβρώνει την αγοραστική δύναμη. Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέλη της FOMC θα αναζητήσουν τα «απαραίτητα στοιχεία» τους επόμενους μήνες ώστε ο πληθωρισμός να υποχωρήσει και να επιστρέψει στο 2%, ενώ πρόσθεσε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ωστόσο, ο Πάουελ έδωσε και πάλι σήμα ότι η Fed θα μπορούσε να θέσει ένα διάλειμμα στις αυξήσεις επιτοκίων. «Κάποια στιγμή, καθώς η στάση της νομισματικής πολιτικής σφίγγει περαιτέρω, θα καταστεί σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων όσο αξιολογούμε κατά πόσο οι σωρευτικές προσαρμογές της πολιτικής μας επηρεάζουν την οικονομία και τον πληθωρισμό» δήλωσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων «μέχρι να τελειώσει η δουλειά».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:34 - 21 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.