ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά την παγκόσμια τάση

09:23 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά την παγκόσμια τάση
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε εξαιρετικά χαμηλά τα επιτόκια την Πέμπτη (22/9) και υποσχέθηκε να τα διατηρήσει εκεί για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ενάντια στην παγκόσμια τάση νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να περιορίσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Η απόφαση ελήφθη μετά την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη που σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να μην εγκαταλείψει τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η απόκλιση της πολιτικής ώθησε το γεν σε νέο χαμηλό 24 ετών και πέρασε το 145 σε επίπεδο δολαρίου, υπογραμμίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζει το Τόκιο στην προσπάθεια να στηρίξει μια εύθραυστη οικονομία με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια χωρίς να επιταχύνει μια ανεπιθύμητη πτώση του γιεν που διογκώνει το κόστος των εισαγωγών.

Λίγο μετά την απόφαση, ο κορυφαίος διπλωμάτης νομίσματος της Ιαπωνίας είπε ότι οι αρχές δεν θα ανεχτούν υπερβολικές διακυμάνσεις στο γιεν, μια προειδοποίηση που έρχεται μια εβδομάδα αφότου οι αξιωματούχοι έστειλαν το μήνυμα ότι θα παρέμβουν στην αγορά εάν χρειαστεί.

Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, η BOJ διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και 0% για την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία επιταχύνθηκε στο 2,8% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2% της BOJ για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.