ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ντράγκι «εγγυητής» της Μελόνι, με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

12:57 - 28 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Ο Ντράγκι «εγγυητής» της Μελόνι, με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ
Για ρόλο κλειδί του Μάριο Ντράγκι στις σχέσεις της Τζόρτζια Μελόνι με την ΕΕ κάνει λόγο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica την Τετάρτη (28/9).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μάριο Ντράγκι έθεσε κάποιους όρους στη Μελόνι, προκειμένου να εγγυηθεί γι' αυτήν στους ηγέτες της ΕΕ και παράλληλα να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Ιταλίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφέροντας εγγυήσεις για την ηγέτιδα των Fratelli d’ Italia. Παράλληλα, τους καθησύχασε λέγοντάς τους πως η Μελόνι έχει δεσμευθεί να κινηθεί πάνω σε τρεις πυλώνες μόλις δημιουργήσει κυβέρνηση.

Οι πυλώνες αυτές που προήλθαν κατόπιν συνεννόησης της Μελόνι με τον Ντράγκι προβλέπουν τα εξής:

Πρώτον, η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να υποστηρίζει τη δέσμευση (οικονομική και στρατιωτική) προς την Ουκρανία και να διατηρήσει ενιαίες τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Δεύτερον, να διατηρηθεί η σταθερή και αδιαμφισβήτητη προσήλωση στο ΝΑΤΟ, χωρίς δισταγμούς ή αστερίσκους, και

Τρίτον, να μην εγκριθούν νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να παραμείνει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Παρά λοιπόν την ακροδεξιά ρητορική της Μελόνι εντός της Ιταλίας, ο Ντράγκι επικοινωνεί μαζί της και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διακυβέρνησης που δεν θα θέσει τη χώρα εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η La Repubblica, πρόκειται για μια επιλογή (του Ντράγκι) που υπαγορεύεται πάνω από όλα από την επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, ευνοώντας την ευρωπαϊκή και ατλαντική θέση της Ιταλίας.

Φυσικά στον κ. Ντράγκι δεν άρεσαν οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι της κας Μελόνι και θεώρησε αυτοκτονία την ψήφο των Fratelli d’ Italia στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί καθήκον του να κάνει ό,τι καλύτερο για να διασφαλίσει τη συνέχεια στη χώρα, στο όνομα μιας ομαλής μετάβασης.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ένα άλλο γεγονός, πολύ πιο ρεαλιστικό, που συνδέεται με το μέλλον του πρωθυπουργού. Η πιθανότερη εκδοχή τον φέρνει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο διορισμός του οποίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για τον Ιούνιο του 2023. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το καλωσόριζε και η Ουάσιγκτον, και βεβαίως θα άνοιγε μια περαιτέρω ομπρέλα προστασίας στην κα Μελόνι, προσφέροντάς της και μια διεθνή κάλυψη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.