ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος οι ρωσικές κάρτες Mir και τα ρούβλια στην Τουρκία

16:15 - 28 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Τέλος οι ρωσικές κάρτες Mir και τα ρούβλια στην Τουρκία
Για πλήγμα στο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το οποίο μετέδωσε πως υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι τρεις τελευταίες τουρκικές τράπεζες που εξακολουθούν να επεξεργάζονται πληρωμές με ρωσικές κάρτες Mir αποσύρονται.

Σύμφωνα με το AFP, «η απόφαση έρχεται ως συνέχεια αυστηρών προειδοποιήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είτε να περιορίσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία είτε να αντιμετωπίσει κυρώσεις».

Παρά τις οικονομικές συμφωνίες, ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί να λάβει εντολή παράτασης της εξουσίας του στις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο και επισημαίνει επίσης ότι η Τουρκία πρόσφερε σε εκατομμύρια Ρώσους διακοπές με ρούβλια κα κάρτες Mir. Ρώσοι καταφεύγουν στην Τουρκία ως μέρος ενός «νέου μεταναστευτικού κύματος λιποτακτών που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση», μετέδωσε επίσης το AFP.

{https://twitter.com/AFP/status/1575026090963533824}

Τρεις τουρκικές τράπεζες - δανειστές, οι Halkbank, Vakifbank και Ziraatbank, επέμειναν σε συναλλαγές με κάρτες Mir, βασιζόμενες σε όσα «συμφωνήθηκαν» στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο. Αντίθετα, δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές τράπεζες που συνεργάζονται με ρωσικές τραπεζικές κάρτες Mir «υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις».

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την Ουάσιγκτον επειδή «με άνευ προηγουμένου πίεση απείλησε με κυρώσεις το τραπεζικό σύστημα», όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε για «τεχνικούς» λόγους την λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir, οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Λευκορωσία.

«Εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία», διευκρινίζει το AFP, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η Άγκυρα συμφώνησε να πληρώσει το ένα τέταρτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας σε ρούβλια.

Τι εστί Mir

Το Mir είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πληρωμών, έναντι αυτών με πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard.

Η Τουρκία έκανε χρήση του εν λόγω συστήματος με χώρες όπως το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, η Λευκορωσία, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία.

Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν εξετάζεται εναλλακτικό σύστημα για την αντικατάσταση του Mir.

Η απόφαση, που ελήφθη νωρίτερα σήμερα, πάρθηκε έπειτα από τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι την περασμένη εβδομάδα, σχετιζόμενη με τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, αντί του Mir.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:16 - 28 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.