ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουίλιαμς (Fed): Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τον πληθωρισμό

23:41 - 03 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Ουίλιαμς (Fed): Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τον πληθωρισμό
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, Τζον Ουίλιαμς, δήλωσε τη Δευτέρα (3/10) ότι, ενώ υπάρχουν κάποια αρχικά σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει σθεναρά για να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

"Σαφώς, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός υπονομεύει την ικανότητα της οικονομίας μας να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της", ανέφερε ο Ουίλιαμς σε ομιλία στο Φοίνιξ. "Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να μειώνει τη ζήτηση και να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά η δουλειά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί".

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για το τι θα ακολουθήσει στη νομισματική πολιτική. Ανέφερε πάντως ότι η Fed θα συνεχίσει να πιέζει προς τα εμπρός με ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της ζήτησης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2%. 

Σημείωσε παράλληλα ότι η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και η υψηλότερη ανεργία είναι πολύ πιθανό να είναι παρενέργειες στην εκστρατεία της Fed για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα θα είναι περιορισμένη φέτος, με μέτρια ανάπτυξη το επόμενο έτος, και το ποσοστό ανεργίας, από 3,7% σήμερα, πιθανότατα θα αυξηθεί στο 4,5% μέχρι το κλείσιμο του 2023.

Ο Ουίλιαμς αναγνώρισε ότι ορισμένες κατηγορίες πληθωρισμού, όπως οι τιμές των εμπορευμάτων, ήδη έχουν επιβραδύνει, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό. Η ζήτηση αγαθών παραμένει πολύ υψηλή και η ζήτηση στην αγορά εργασίας και των υπηρεσιών ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά. "Αυτό έχει ως οδηγήσει σε πληθωρισμό ευρείας βάσης και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί". 

Ο τραπεζίτης εκτίμησε πάντως ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 3% το επόμενο έτος. "Βλέπω ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια", είπε, προσθέτοντας ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.