ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας: Αύξησε τα επιτόκια λιγότερο από το αναμενόμενο

09:19 - 04 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας: Αύξησε τα επιτόκια λιγότερο από το αναμενόμενο
Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έκανε την… έκπληξη την Τρίτη (4/10), καθώς αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από το αναμενόμενο, λέγοντας ότι είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά, αν και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί ακόμη περαιτέρω σύσφιξη.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση πολιτικής της για τον Οκτώβριο, η Reserve Bank of Australia (RBA) αύξησε το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο εννέα ετών στο 2,60%, προχωρώντας στην έκτη αύξηση σε ισάριθμους μήνες που περιελάμβανε τέσσερις μεγάλες κινήσεις 50 μονάδων βάσης.

Η τράπεζα είχε πρόσφατα επισημάνει μια πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων κάποια στιγμή. Αλλά οι αγορές είχαν στοιχηματίσει ότι θα ανέβει κατά μισή μονάδα αυτή την εβδομάδα, εν μέρει λόγω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve τον περασμένο μήνα.

«Το επιτόκιο μετρητών έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο διοικητής της RBA, Φίλιπ Λόου.

«Αντικατοπτρίζοντας αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο μετρητών κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, καθώς αξιολογεί τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη στην Αυστραλία», πρόσθεσε. «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά την επόμενη περίοδο».

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση δίνει ένα στίγμα για το πώς θα κινηθεί η τράπεζα μελλοντικά και πλέον θεωρούν ότι στις επόμενες συνεδριάσεις το ερώτημα θα είναι αν θα υπάρξει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ή ακόμα και μηδενική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.