ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νορβηγία: Ετοιμάζει μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού εν μέσω πολέμου

13:25 - 06 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Νορβηγία: Ετοιμάζει μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού εν μέσω πολέμου
Με μια πρόταση περί αύξησης του αμυντικού της προυπολογισμού επανήλθε σήμερα(6/10) στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση της Νορβηγίας, προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητες των υπηρεσιών Πληροφοριών και το απόθεμα των πυρομαχικών της.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 προτείνουν να διατεθούν 75,8 δισεκ, κορώνες (7,4 δισεκ. ευρώ) στις ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή 6,8 δισεκ. κορώνες περισσότερες σε σχέση με φέτος. Υπενθυμίζεται ότι στη σκιά του Πολέμου στην Ουκρανία, πολλές είναι οι χώρες που εξοπλίζονται σε σχέση με το παρελθόν, με τη Νορβηγία να έχει ήδη παραγγείλει μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας Μπγιορν Αρίλντ Γκραμ: «Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Νορβηγίας και της Ευρώπης», και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας αλλά και ανθρωπιστικές συνέπειες»

H Νορβηγία ως μέλος του ΝΑΤΟ μοιράζεται σύνορα μήκους 198 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στην Αρκτική και σκοπεύει με τον αυξημένο προϋπολογισμό να ενισχύσει τις στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών, τα αποθέματα πυρομαχικών της και τη φύλαξη της χώρας.

Επιπλέον κομμάτι των χρημάτων θα διατεθεί για την αντικατάσταση εξοπλισμού που δόθηκε στην Ουκρανία αλλά και για νέες δωρεές για το 2023. Το Όσλο έχει ήδη προσφέρει στο Κίεβο 22 ολμοβόλα, αντιαρματικά όπλα και αντιαεροπορικούς πυραύλους, ελαφρά τεθωρακισμένα και ατομικό εξοπλισμό.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα χρειαστεί τη στήριξη και άλλων κομμάτων για να περάσει τον προϋπολογισμό, στον οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.