ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Αμετάβλητες οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο

12:43 - 07 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Αμετάβλητες οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο
Αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά στον πληθωρισμό σε 12 μήνες και στα υπόλοιπα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος και των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν, ενώ οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες παρουσίασαν μικρή άνοδο και μειώθηκαν για την ανεργία σε 12 μήνες.

Παράλληλα, οι καταναλωτές φαίνεται πως αναμένουν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί ελαφρώς περισσότερο τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι προσδοκίες τους για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 12 μήνες αργότερα συνέχισαν να τείνουν ανοδικά.

Πληθωρισμός

Όσον αφορά στον εκτιμώμενο πληθωρισμό για τους προηγούμενους 12 μήνες, συνέχισε να αυξάνεται, με το διάμεσο ποσοστό να ανέρχεται πλέον στο 8,%, από 7,9% τον Ιούλιο.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν πολύ χαμηλότερες από τον εκτιμώμενο ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος, ιδίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τριών ετών.

Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό 12 μήνες πριν παρέμεινε σταθερή τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων ευθυγραμμίστηκαν.

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό τους εισόδημα θα αυξηθεί κατά 1% τους επόμενους 12 μήνες, από 0,8% τον Ιούλιο. Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας σε νέο υψηλό 5,8%, από 5,4% τον Ιούλιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από ερωτηθέντες με υψηλότερο εισόδημα.

Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν περαιτέρω φτάνοντας το 4,5%, από 4,2% τον Ιούλιο, λόγω των αυξήσεων που αναμένονται από τους ερωτηθέντες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν ελαφρά από -1,9% τον Ιούλιο σε -1,7%. Σε συνάρτηση με τις υψηλότερες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν ήταν μια βαθμίδα κάτω στο 11,9%. Ωστόσο, οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα είναι υψηλότερο από το αντιλαμβανόμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας, στο11,5%.

Πρόσβαση σε στέγαση και πίστωση

Μετά από μία πτώση τον Ιούλιο, οι καταναλωτές αύξησαν ελαφρά τις προσδοκίες τους για την αύξηση της τιμής των κατοικιών τους τους επόμενους 12 μήνες στο 3,4%. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν αυξήθηκαν περαιτέρω στο 4,4% και τώρα είναι 1,1% υψηλότερες από ό,τι στις αρχές του 2022. Και η εκτίμηση των καταναλωτών για την πρόσβαση στην πίστωση τους προηγούμενους 12 μήνες και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες έγιναν ελαφρώς πιο αυστηρές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.