ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παζάρι» μέχρι την επόμενη Σύνοδο για το φυσικό αέριο

18:35 - 07 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
«Παζάρι» μέχρι την επόμενη Σύνοδο για το φυσικό αέριο
Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή (7/10) στην Πράγα ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για τον έλεγχο των τιμών ενέργειας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εκφράζει πάντως την αισιδοξία του πως μπορεί να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε πως "είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση".

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Χαίρομαι γιατί μετά από επιμονή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσει την μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλειας εφοδιασμού».

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Για το ίδιο θέμα ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μετά τη Σύνοδο ότι οι ηγέτες ανέθεσαν στην Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για έναν μηχανισμό τιμολόγησης φυσικού αερίου την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί στη σύνοδο κορυφής στις 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Είναι φανερό πως ο γερμανικός άξονας έχει ακόμα τις εντάσεις του.

Ελληνοτουρκικά

Όπως ήταν φυσικό, εκτός από τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

«Αυτά πρέπει να λέγονται δημόσια και να μην παρουσιάζονται σε επίπεδο μονολόγων. Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν. Εύχομαι αυτή η ανταλλαγή απόψεων να λειτουργήσει εκτονωτικά και να καθίσουμε να συζητήσουμε κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να μιλήσουμε για το ένα θέμα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», πρόσθεσε.

«Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από την μετάφραση, ήταν αμφίσημη θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα κρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 07 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.