ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Νέα αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. απ’τη Fed-Η αστάθεια επιμένει Κύριο

15:52 - 10 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
UBS: Νέα αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. απ’τη Fed-Η αστάθεια επιμένει
Η αστάθεια που επικρατεί στις αγορές θα συνεχιστεί για μήνες, εκτιμά η UBS, περιμένοντας ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει την επιθετική γραμμή της όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

Παρά τη μείωση άνω του 1 εκατομμυρίου στις ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο που δείχνει σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας και χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, οι ελπίδες ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της γρήγορα διαψεύστηκαν από μέλη της.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς δήλωσε την Πέμπτη ότι το επιτόκιο αναφοράς πιθανότατα θα είναι στο 4,5% με 4,75% μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, ενώ της Μινεάπολης Νιλ Κασκάρι είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «πολύ μακριά» από το να σταματήσει την εκστρατεία της για αυξήσεις επιτοκίων.

Άλλωστε, ο μη μεταποιητικός PMI υποχώρησε στο 56,7 τον Σεπτέμβριο από 56,9 έναν μήνα πριν, πάνω από τις προσδοκίες για διαμόρφωσή του στο 56 και γενικότερα τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες την Παρασκευή ενίσχυσαν την άποψη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Μάλιστα, η UBS παρατηρεί ότι υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια ότι οι δείκτες ενδέχεται σιγά σιγά να ηρεμήσουν. Το καθαρό ποσοστό δημιουργίας θέσεων εργασίας στις 263.000 για τον μήνα αντιπροσωπεύει τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας από τον Απρίλιο του 2021, ενώ και οι μέσες ωριαίες αποδοχές παρουσίασαν μέτρια αύξηση 10 σεντς ανά ώρα τον Σεπτέμβριο, έπειτα από τα 9 σεντς τον Αύγουστο.

Εάν διατηρηθεί, αυτός ο ρυθμός αύξησης των μισθών, επισημαίνει η UBS, θα μπορούσαμε να δούμε να επιτυγχάνεται ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% της Fed.

Όμως η μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 3,5%, από 3,7%, υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για να καλύψουν τη ζήτηση.

Η συζήτηση εντός των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τον σωστό ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων είναι πιθανό να εντατικοποιηθεί τους επόμενους μήνες και αναμένουμε, επισημαίνει η UBS, ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια στις αγορές και αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Για να υπάρξει κάποιο ράλι στις μετοχές, πιθανότατα αυτό θα απαιτούσε ενδείξεις σαφούς πτωτικής τάσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ, μαζί με σημάδια «παγώματος» της αγοράς εργασίας, που θα μπορούσε στη συνέχεια να επιτρέψει στη Fed να σταματήσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων.

Η UBS επιμένει στην εκτίμησή της για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed τον Οκτώβριο, με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται την Πέμπτη  να είναι καταλυτικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.