ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού»: 14 χώρες προμηθεύονται αντιαεροπορικά συστήματα

14:25 - 13 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
«Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού»: 14 χώρες προμηθεύονται αντιαεροπορικά συστήματα
Θωρακίζονται μια σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες απέναντι σε μια επερχόμενη γενίκευση του πολέμου με την Ρωσία και ανακοινώθηκε ότι βάζουν σε εφαρμογή την πρωτοβουλία «Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού», που συνμπεριλαμβάνει τον εξοπλισμό τους με νέα αντιαεροπορικά συστήματα.

Όπως είναι φυσικό, η περαιτέρω όξυνση των σχέσεών τους με τη Ρωσία, έχει οδηγήσει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην εξεύρεση μιας νέας αμυντικής λύσης. Άλλωστε μπροστά στο ενδεχόμενο της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, αλλά και εξαιτίας της εμπλοκής τους στην αμυντική θωράκιση της χώρας, ήδη ρώσος αξιωματούχος ξεκίνησε τις απειλές για το ενδεχόμενο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

Έτσι όπως ανακοινώθηκε σήμερα 13/10 από τη γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Christine Labrecht, η Γερμανία και άλλες 13 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στόχο να προμηθευτούν από κοινού συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα προστατεύουν το έδαφος της συμμαχίας από πυραύλους, και μεταξύ των επιλογών τους είναι το ισραηλινό σύστημα Arrow 3, το αμερικανικό Patriot και το γερμανικό IRIS-T. «Με αυτή την πρωτοβουλία, ανερχόμαστε στο ύψος της κοινής ευθύνης μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη ,συνδυάζοντας τους πόρους μας», δήλωσε στη διάρκεια τελετής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι 14 χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων.

Η Εσθονία δεν ήταν παρούσα στην τελετή, αλλά θα συμμετάσχει επίσης στην πρωτοβουλία. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ  η Γερμανία, η Βρετανία, η Σλοβακία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Λάμπρεχτ δήλωσε πως οι χώρες επιδιώκουν να προχωρήσουν γρήγορα στις πρώτες συμφωνίες. «Θα εργαστούμε με ταχύτητα για τα πρώτα κοινά προγράμματα, η κοινή αγορά μονάδων Patriot είναι ένα απ' αυτά καθώς και του σύγχρονου συστήματος IRIS-T». Το IRIS-T κατασκευάζεται από τη γερμανική αμυντική εταιρεία Diehl.

Αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο παρέδωσε το πρώτο από τέσσερα συστήματα IRIS-T SLM στην Ουκρανία, που αναμένει και αμερικανική βοήθεια, όμως οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν το σύστημα αυτό. Παράλληλα το Βερολίνο επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων Patriot που διαθέτει.

Οι χώρες θα συζητήσουν ακόμη την προμήθεια συστημάτων όπως το Arrow 3, που παράγεται από τον όμιλο Israel Aerospace Industries (IAI) και αντιμετωπίζει απειλές στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς και συστήματα μικρού βεληνεκους για την προστασία μικρότερων περιοχών ή στρατιωτικών οχηματοπομπών, για παράδειγμα.

«Πρέπει να καλύψουμε γρήγορα αυτά τα κενά, ζούμε σε απειλητικούς, επικίνδυνους καιρούς», δήλωσε η Λάμπρεχτ, η οποία επισήμανε επίσης ότι θα προτιμούσε να αγοράσει Arrow 3 για τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. «Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, όμως πιστεύω ότι είναι το σωστό σύστημα, ότι θα ήταν ένα πολύ καλό σύστημα για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.