ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: «Βλέπει» ύφεση τύπου 1990 για την οικονομία των ΗΠΑ

15:18 - 18 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Fitch: «Βλέπει» ύφεση τύπου 1990 για την οικονομία των ΗΠΑ
Σε μια ήπια ύφεση τύπου 1990 θα οδηγηθεί η οικονομία των ΗΠΑ από τον αυξανόμενο και επίμονο πληθωρισμό, καθώς και από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με όσα σχολίασε σήμερα (18/10) ο οίκος αξιολόγησης, Fitch Ratings.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης την οποία επικαλείται το CNN, η Fitch υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας μόλις στο 0,5% για το 2023, από 1,5% προηγουμένως.

Ο υψηλός πληθωρισμός θα επιβαρύνει πολύ τα εισοδήματα των νοικοκυριών τον επόμενο χρόνο, προβλέπει η Fitch, ενώ η Fed θα εφαρμόσει την πιο επιθετική εκστρατεία κατά του πληθωρισμού στην ιστορία της.

Έτσι, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναμένεται να βρεθεί στο χείλος της ύφεσης, μόλις 2,5 χρόνια μετά την τελευταία. Το αισιόδοξο στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι η επόμενη ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο καταστροφική όσο οι δύο τελευταίες μεγάλες.

«Η ύφεση στις ΗΠΑ που αναμένουμε είναι αρκετά ήπια», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Fitch.

Ύφεση τύπου 1990

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, η επόμενη ύφεση θα είναι πιθανότατα «σε γενικές γραμμές παρόμοια» με εκείνη που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1990 και έληξε τον Μάρτιο του 1991.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του σήμερα και των αρχών της δεκαετίας του 1990, όπως το ότι η ύφεση του 1990 σημειώθηκε αφού η Fed αγωνίστηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας ταχύτατα τα επιτόκια.

Ομοίως, της ύφεσης αυτής προηγήθηκε ένα πετρελαϊκό σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Τότε, ήταν η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ που ανέβασε τις τιμές της βενζίνης και της ενέργειας για τους Αμερικανούς.

Η σημερινή περίοδος υψηλών τιμών ενέργειας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας πόλεμος που επίσης που οδήγησε σε αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.