ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηνωμένο Βασίλειο: Ξανά διψήφιος ο πληθωρισμός- Στο 10,1% τον Σεπτέμβριο

09:43 - 19 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Ξανά διψήφιος ο πληθωρισμός- Στο 10,1% τον Σεπτέμβριο
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 10,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, καθώς η κρίση κόστους ζωής συνέχισε να πλήττει τα νοικοκυριά.

Έτσι, επέστρεψε σε διψήφιο ποσοστό μετά το 9,9% του Αυγούστου, φτάνοντας ξανά στο υψηλό 40 ετών του Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κυρίως λόγω των αυξήσεων των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος τον περασμένο χρόνο και το άλμα στο κόστος τροφίμων και ποτών.

Ο πληθωρισμός τροφίμων και ποτών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1980.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 14,6% τον περασμένο χρόνο, από 13,1% τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων παρουσιάζει πλέον αύξηση τους τελευταίους 14 μήνες, από το αρνητικό 0,6% τον Ιούλιο του 2021.

Ο διευθυντής οικονομικών στατιστικών της ONS Ντάρεν Μόργκαν εξηγώντας την άνοδο του πληθωρισμού, σχολίασε:

«Μετά τη μικρή πτώση του περασμένου μήνα, ο μετρικός πληθωρισμός επέστρεψε στο υψηλό του που παρατηρήθηκε νωρίτερα το καλοκαίρι.

Η άνοδος οφείλεται σε περαιτέρω αυξήσεις στα τρόφιμα, τα οποία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό τους σε περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν επίσης μετά την πτώση αυτή την περίοδο πέρυσι.

Αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις συνεχιζόμενες μειώσεις στο κόστος της βενζίνης, με τις τιμές των αεροπορικών εταιρειών να μειώνονται περισσότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή και οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να αυξάνονται επίσης λιγότερο απότομα από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρήθηκαν πέρυσι».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.