ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H κούρσα για τη διαδοχή της Τρας- Οι νέοι κανόνες

09:53 - 21 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
H κούρσα για τη διαδοχή της Τρας- Οι νέοι κανόνες
Το Συντηρητικό Κόμμα επιχειρεί απεγνωσμένα να τραβήξει μια «κόκκινη» γραμμή σχετικά με την καταστροφική πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, μέσω μια ταχείας αναμέτρησης ηγεσίας που στοχεύει στην προσπάθεια να δώσει στον νικητή μια ευκαιρία να ανατρέψει ένα άνευ προηγουμένου έλλειμμα στις δημοσκοπήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κανόνες που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη, το πολύ τρεις βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Ο επόμενος αρχηγός θα μπορούσε να αποφασιστεί μόλις τη Δευτέρα, επειδή μόλις το πεδίο μειωθεί στα δύο, ο υποψήφιος με τη λιγότερη υποστήριξη πιθανότατα θα αντιμετωπίσει συντριπτική πίεση να αποσυρθεί, τονίζει το Bloomberg.

Αυτό αποτελεί μια αντανάκλαση του πόσο πολύ τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος είναι απελπισμένα για πραγματισμό αντί για ιδεολογία. Εξάλλου, ορισμένοι βουλευτές των Τόρις εκφράζουν δημόσια τη «ντροπή» τους για το χάος που προκάλεσε η πρωθυπουργία της Τρας, η πιο σύντομη στη βρετανική ιστορία.

Όμως, σε ένα κόμμα διχασμένο που καταρρέει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και τα καλύτερα σχέδια θα δημιουργήσουν έναν υποψήφιο που θα ενώνει.

«Φέρτε πίσω τον Μπόρις»

Σε κάτι που θα ήταν μια εξαιρετική ανατροπή, ακόμη και με τα πρόσφατα πρότυπα, οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον άρχισαν τις εκκλήσεις «Φέρτε πίσω τον Μπόρις» για να αντικαταστήσει τον διάδοχό του λίγους μήνες μετά την καθαίρεσή του.

Ακόμα κι αν δεν είναι υποψήφιος, οι υποστηρικτές του Τζόνσον θα μπορούσαν ακόμη να εκτροχιάσουν τις προοπτικές του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην κούρσα με την Τρας την τελευταία φορά και η φήμη του από τότε έχει ενισχυθεί από την επίγνωση των προειδοποιήσεών του για τα οικονομικές πολιτικές της.

Ωστόσο πολλοί βουλευτές που είναι πιστοί στον Τζόνσον είναι εναντίον του καθώς τον κατηγορούν ότι πυροδότησε την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού τον Ιούλιο.

Η πτώση στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με το Bloomberg, η θητεία της Τρας ήταν η απόλυτη ταπείνωση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν σταθερά το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Keir Starmer να κατέχει προβάδισμα-ρεκόρ, το οποίο αν επιβεβαιωθεί σε γενικές εκλογές θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Συντηρητικοί βουλευτές να χάσουν τις έδρες τους.

Οι επόμενες γενικές εκλογές αναμένονται το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, πράγμα που σημαίνει ότι οι βουλευτές των Τόρις προσπαθούν ουσιαστικά να επιλέξουν έναν συνάδελφο τους που θέλουν να ηγηθεί αυτής της εκστρατείας. Πολλοί ζητούν μια πιο σταθερή, επιχειρηματική φιγούρα.

Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δεν ήθελαν να κερδίσει η Τρας, αλλά το όραμά της για το μικρό κράτος και τη χαμηλή φορολογία κέρδισε τα μέλη.

Κανόνες

Οι διευθυντές των κομμάτων έχουν ουσιαστικά θέσει τους κανόνες αυτή τη φορά για να αποτρέψουν μια μακρόχρονη διαδικασία και να προσπαθήσουν να μειώσουν αυτούς που διεκδικούν την ηγεσία. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν την υποστήριξη 100 βουλευτών των Τόρις μόνο για να μπουν στο ψηφοδέλτιο και δύο θα επιλεγούν τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια θα διενεργηθεί μια ενδεικτική ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και υπάρχει έντονη αίσθηση ότι ο ηττημένος θα αποχωρήσει. Εάν δεν το κάνει, τα μέλη της βάσης θα αποφασίσουν και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 28 Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 21 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.