ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση από τη Ρωσία - Εκκενώνεται η Χερσώνα

11:19 - 24 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση από τη Ρωσία - Εκκενώνεται η Χερσώνα
Με χρήση πυραύλων και drones κλιμακώνει η Ρωσία τις επιθέσεις την Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο την πόλη Μικολάιφ.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με Υπουργούς Αμυνας της Δύσης, ο ρώσος υπ. Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως ο πόλεμος οδεύει προς «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

Το πλήγμα στην πόλη αυτή, που διαθέτει ναυπηγεία και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της γραμμής του μετώπου της Χερσώνας, πραγματοποιήθηκε ενώ η Ρωσία έδινε εντολή σε 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιφέρεια «για να σώσετε τη ζωή σας», όπως ανέφερε, από την ουκρανική αντεπίθεση.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συζήτησε την «ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση» σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο ίδιος μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Όστιν είπε στον Σοϊγκού πως «απορρίπτει κάθε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση».

Χωρίς να δώσει στοιχεία, ο Σοϊγκού είπε πως η Ουκρανία μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας μια «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό. Η Ουκρανία δεν έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει πως μπορεί να προστατεύσει το έδαφός της με το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε την κατηγορία ως «παράλογη» και «επικίνδυνη» προσθέτοντας: «Οι Ρώσοι συχνά κατηγορούν άλλους γι' αυτό που σχεδιάζουν οι ίδιοι».

Σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες, η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι είναι δεσμευμένες να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» και απέρριψαν την προειδοποίηση της Ρωσίας για «βρόμικη βόμβα».

Όπως είπαν εκπρόσωποι:

«Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές ότι απορρίπτουμε όλοι τους φανερά ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρόμικη βόμβα στο δικό της έδαφος. O κόσμος θα δει την αλήθεια σε οποιαδήποτε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 24 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.