ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση Reuters: Νέα αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. απ’τη Fed-Πότε θα…φρενάρει

16:32 - 25 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Δημοσκόπηση Reuters: Νέα αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. απ’τη Fed-Πότε θα…φρενάρει
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι εκτιμούν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να σταματήσει έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο μισό περίπου του τρέχοντος επιπέδου.

Ο πιο επιθετικός κύκλος σύσφιξης εκ μέρους της Fed εδώ και δεκαετίες έχει φέρει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους ύφεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ενδεχόμενο ύφεσης μέσα στον επόμενο χρόνο αυξήθηκε στο 65% από 45%.

Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία, μια ισχυρή πλειοψηφία οικονομολόγων, 86 από τους 90, προέβλεψαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν το επιτόκιο κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας στο 3,75%-4,00% την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η ανεργία πλησιάζει τα χαμηλά προ της πανδημίας επίπεδα.

Μόνο τέσσερις ερωτηθέντες προέβλεψαν μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων στη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 17-24 Οκτωβρίου προέβλεψε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας το επιτόκιο κεφαλαίων στο 4,25%-4,50% μέχρι το τέλος του 2022.

Το επιτόκιο κεφαλαίων αναμενόταν να κορυφωθεί στο 4,50%-4,75% ή υψηλότερο το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με 49 από τους 80 οικονομολόγους. Αλλά πλέον οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, σύμφωνα με όλους εκτός από έναν από τους 40 που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αρχίσει να σκέφτονται πότε θα πρέπει να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς κάνουν απολογισμό του αντίκτυπού του, δεδομένου ότι χρειάζονται πολλοί μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα στην οικονομία.

Αργεί ακόμα το… φρένο

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει περίπου στο μισό από το τωρινό του επίπεδο.

Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να μειωθεί στο μισό μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όντας κατά μέσο όρο στα 8,1%, 3,9% και 2,5% το 2022, το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

«Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δείξει ότι η παύση είναι δυνατή μόνο αφού μετριαστεί ο πληθωρισμός με “σαφείς και πειστικές” ενδείξεις», δήλωσε ο Μπρετ Ράιαν, ανώτερος οικονομολόγος της αμερικανικής αγοράς στην Deutsche Bank.

«Με τη συνέχιση της επιθετικής σύσφιξης της Fed για να χαλιναγωγήσει τον επίμονο πληθωρισμό, αναμένουμε μια μέτρια ύφεση να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς η πραγματική ανάπτυξη θα μειωθεί αρνητικά και το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί σημαντικά», συμπλήρωσε.

Το επόμενο έτος η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,4% - μια πρόβλεψη που υποβαθμίστηκε σε κάθε διαδοχική μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters από τότε που η Fed ξεκίνησε για πρώτη φορά τη σύσφιξη της πολιτικής της τον Μάρτιο - έπειτα από ανάπτυξη 1,7% κατά μέσο όρο φέτος.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,7% φέτος πριν αυξηθεί στο 4,4% και 4,8% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, αναβάθμιση από την προηγούμενη δημοσκόπηση, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες υφέσεις.

Ωστόσο, οι πιθανότητες απότομης αύξησης της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος είναι υψηλές, σύμφωνα με περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες σε μια πρόσθετη ερώτηση (23 από τους 41). Δεκαοκτώ είπαν ότι οι πιθανότητες είναι χαμηλές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.