ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «κάγκελα» οι Σέρβοι με την αντικατάσταση πινακίδων στο Κόσοβο

16:59 - 27 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Στα «κάγκελα» οι Σέρβοι με την αντικατάσταση πινακίδων στο Κόσοβο
Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες προκύπτει το ζήτημα αντικατάστασης των σέρβικων πινακίδων κυκλοφορίας στο Κόσοβο με κοσοβάρικες, με τις αντιδράσεις να είναι ήδη έντονες στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και από την πρώτη Νοεμβρίου θα κατάσχονται όλα τα οχήματα που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με κοσοβάρικες.

Το μέτρο αφορά 6000 περίπου οχήματα που φέρουν πινακίδες οι οποίες εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές και κυκλοφορούν αποκλειστικά στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Γκόραν Ράκιτς δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι:

«Ο σερβικός πληθυσμός θα αντισταθεί αν η Πρίστινα προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων στήνοντας οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που συνδέουν το βόρειο Κόσοβο με το νότο. Θα είναι μία ειρηνική, δημοκρατική, μη βίαιη αντίσταση αλλά κανένας από μας δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί αν προσπαθήσουν να μας πάρουν τις περιουσίες και τα οχήματα αποτελούν περιουσία μας».

Το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας βρέθηκε και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

«Δεν παραδιδόμαστε! Οι σερβικές πινακίδες στο Κόσοβο παραμένουν», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και προειδοποίησε ότι η Σερβία εγγυάται την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα ανεχτεί διώξεις και χρήση βίας κατά των Σέρβων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.