ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλή ΔΝΤ στην Τουρκία: Αυξήστε τα επιτόκια

18:44 - 04 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Συμβουλή ΔΝΤ στην Τουρκία: Αυξήστε τα επιτόκια
Την αύξηση των επιτοκίων αλλά και κινήσεις ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Αγκυρα, ώστε να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προσκλήσεις, όπως αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στην Τουρκία.

Οπως αναφέρουν τα στελέχη του ΔΝΤ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, η αποστολή συνέστησε αυξήσεις επιτοκίων συνοδευόμενες από κινήσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Τέτοιες κινήσεις, σημειώνει, θα συμβάλουν σε πιο βιώσιμη μείωση του πληθωρισμού και θα επιτρέψουν την σταδιακή αποκατάσταση των αποθεματικών.

Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα βοηθούσε επίσης, δεδομένων των αυξανόμενων δημοσιονομικών κινδύνων και του υψηλού πληθωρισμού, με πρόβλεψη για στοχευμένη βοήθεια προς τα ευάλωτα άτομα.

Εάν αυτές οι πολιτικές εφαρμοστούν και καθώς θα επικρατεί σταδιακά ο αποπληθωρισμός, ρυθμιστικά μέτρα, όπως οι καταθέσεις με προστασία από τις μεταβολές ισοτιμιών, θα πρέπει να καταργηθούν προσεκτικά, έτσι ώστε το κράτος να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην κατανομή πιστώσεων, υπογραμμίζει η αποστολή του ΔΝΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.