ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιλερουά: Προβλέπει τρία χρόνια «μάχης» με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

11:17 - 07 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Βιλερουά: Προβλέπει τρία χρόνια «μάχης» με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη
Πολύχρονη μάχη με τον πληθωρισμό θα κληθεί να δώσει η ζώνη του ευρώ, τόνισε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και τραπεζίτης της Γαλλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε, σε συνέντευξή του στους Irish Times ότι «όσο ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν δείχνει ξεκάθαρα να έχει φτάσει στο ζενίθ του, δεν πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το όπλο των επιτοκίων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Βιλερουά τόνισε ότι μπορεί να πάρει έως και 3 χρόνια προτού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φτάσει στο 2%, δηλαδή στον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

«Οι ενεργειακές πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, πιθανά από την ερχόμενη άνοιξη. Αν δούμε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουμε μια σταθεροποίησή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και μείωση», σημείωσε. 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg,παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υπέδειξε την πιθανότητα αρκετών ακόμη αυξήσεων επιτοκίων μέσα στο 2023, ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό της αύξησης σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, ώστε το βασικό επιτόκιο να φτάσει σε ένα επίπεδο που τελικώς δεν θα λειτουργεί τονωτικά προς την οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.