ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Η διαδικασία, οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτείες-«κλειδιά»

09:05 - 08 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Η διαδικασία, οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτείες-«κλειδιά»
Απάντηση σε πολλαπλά ερωτήματα αναμένεται να δώσουν σήμερα (8/11) οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με κυριότερη το εάν τελικά ο Δημοκρατικός, Τζο Μπάιντεν, θα καταφέρει να διατηρήσει τη δύναμή του στο Κογκρέσο ή εάν ο έλεγχος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων θα περάσει στους Ρεπουμπλικάνους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικότερα, οι Αμερικανικοί καλούνται σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, να αξιολογήσουν τις επιλογές τους και να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας. Και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα πριν τις κάλπες, όλα τα σενάρια φαντάζουν δυνατά.

Ποια είναι η διαδικασία

Οι παραπάνω εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται για την κατανομή των εδρών στο Κογκρέσο, το οποίο αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.  Ειδικότερα, το Κογκρέσο ψηφίζει τους εθνικούς νόμους, η Βουλή αποφασίζει ποιοι νόμοι ψηφίζονται και τέλος η Γερουσία μπορεί να τους εγκρίνει ή να τους μπλοκάρει ενώ επικυρώνει και  προεδρικούς διορισμούς.

Οι εκλογές για την ανανέωση των 435 εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων λαμβάνουν χώρα κάθε δύο χρόνια, ενώ όταν οι παραπάνω ψηφοφορίες διεξάγονται στη μέση της τετραετούς προεδρικής θητείας, ονομάζονται «ενδιάμεσες». Από την άλλη, στη Γερουσία, η οποία αποτελείται από 100 μέλη, οι θητείες διαρκούν έξι χρόνια και σήμερα ανανεώνεται η σύνθεση άνω του ενός τρίτου του σώματος αυτού.

Μεταξύ άλλων, σήμερα οι Αμερικανοί θα κληθούν να εκλέξουν και κάποιους από τους κυβερνήτες τους, καθώς και μια σειρά από τοπικούς αιρετούς, οι οποίοι αποφασίζουν για την πολιτική που θα ακολουθήσει η πολιτεία τους.  Οι νεοεκλεγέντες θα αναλάβουν καθήκοντα στις 3 Ιανουαρίου του 2023.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η τάση φαίνεται πως ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αποτελούν και το φαβορί αναφορικά με τη νίκη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, τα προγνωστικά δείχνουν ότι η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων έχει μεγάλες πιθανότητες να αποσπάσει το λιγότερο 10 με 25 έδρες στην κάτω Βουλή.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι αμφιλεγόμενα όσον αφορά στην τύχη της Γερουσίας, αλλά και εκεί οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν να έχουν το προβάδισμα, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να βασιστεί  στη  σκληρή μάχη στην Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια και τη Νεβάδα.

{https://twitter.com/JoeBiden/status/1589408791120039936}

Σύμφωνα με μετρήσεις από το FiveThirtyEight, οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να επικρατήσουν στη Γερουσία καταλαμβάνοντας τις 54 από τις 100 έδρες, ενώ φαίνεται πως έχουν και σημαντικές πιθανότητες να αποκτήσουν από 214 έως 246 έδρες και στη Βουλή.

Σίγουροι για τη νίκη τους οι Ρεπουμπλικάνοι

Αντλώντας δύναμη από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τους εμφανίζουν να προηγούνται, οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν βέβαιοι για τη νίκη τους, τονίζοντας ωστόσο ότι «θα δεχθούν» όλα τα αποτελέσματα των εκλογών, είτε κερδίσουν είτε χάσουν, όπως εξάλλου υποσχέθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ράνα Ρόμνεϊ ΜακΝτάνιελ, μιλώντας στο CNN.

Φυσικά, με την παραπάνω δήλωσή της η ΜακΝτάνιελ δίνει τη δική της απάντηση σε πολλές δηλώσεις υποψηφίων οι οποίες «καρφώνουν» τον Τραμπ, που ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς και αναλυτές, υπάρχουν περίπου 300 Ρεπουμπλικάνοι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης.

Πολιτείες εξαιρετικής σημασίας

Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να κριθεί από συγκεκριμένες πολιτείες υψίστης σημασίας, με την Πενσιλβάνια να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκλογική διαδικασία. Στην παραπάνω πολιτεία, ο Ρεπουμπλικάνος Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο, Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας, μια έδρα που πρόκειται να κρίνει την ισορροπία στην Άνω Βουλή.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι, όπως και το 2020, η Τζόρτζια όπου ο Δημοκρατικός Ραφαέλ Γουόρνοκ, επιδιώκει να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, ο οποίος υποστηρίχθηκε δημόσια από τον πρώην πρόεδρο.

Τη λίστα έρχονται να συμπληρώσουν οι Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν και Νότια Καρολίνα.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον πολλών αποφάσεων

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ θα είναι καθοριστικής σημασίας, με τον Μπάιντεν να απευθύνει έκκληση στους αμερικανικούς ώστε να του εξασφαλίσουν επαρκείς πλειοψηφίες και να καταφέρει να νομιμοποιήσει την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο ή και  να προχωρήσει στην απαγόρευση των τυφεκίων. 

Με τη σειρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υπόσχονται να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμού, να παλέψουν ενάντια της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας και να συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά των διεμφυλικών αθλητών.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 08 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.